PreporučenoTech

Ruska mornarica blizu aktivnog razmještanja nadzvučnog Cirkona, gorostasnog Belgoroda i Posejdona

Belgorod (K-329); Ilustracija: News Direct/YouTube

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je rekao da će Ruska ratna mornarica uskoro biti naoružana nadzvučnim nuklearnim oružjem i podvodnim nuklearnim dronovima za koje ministarstvo obrane kaže da su u završnom stupnju testiranja.

>>>VIDEO: norveškim ribarima dosađivao dobrodušni beluga s ruskom opremom

Najavljena oružja uključuju podvodni nuklearni dron Posejdon dizajniran za lansiranje iz podmornica i nadzvučnu krstareću raketu 3M22 Cirkon koja može biti ispaljena s ratnih brodova. Potonja izaziva zabrinutost Pentagona budući da testovi sugeriraju da može hitati do devet puta brže od zvuka što otežava praćenje ili presretanje.

Putin rado ističe da ne želi novu utrku u naoružanju, dok razvija novu generaciju nuklearnog oružja uz tvrdnju da je ono bez konkurencije i sposobno dosegnuti gotovo svaki kutak svijeta.

Govoreći na godišnjoj paradi u Sankt Petersburgu gdje mornarica predstavlja svoje najbolje brodove, podmornice i pomorsko zrakoplovstvo, Putin je rekao da mornaričke sposobnosti rastu i da će do kraja ove godine biti osnažene s 40 novih plovila. On nije precizirao kad bi nova supersonična oružja mogla biti u aktivnoj upotrebi, ali je sugerirao da je taj trenutak blizu.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

“Rašireno razmještanje naprednih digitalnih tehnologija kojima u svijetu nema parnjaka, uključujući nadzvučne udaračke sustave i podvodne dronove, našoj će floti pružiti jedinstvene prednosti i povećati naše borbene sposobnosti,” rekao je prema citatu Reutersa.

U odvojenom priopćenju rusko ministarstvo obrane javlja da je testiranje gorostasne Belgorod (K-329) podmornice, čija duljina od 184 metara uistinu nema znane konkurencije, pri završetku. Riječ je o prvoj submarini sa sposobnošću nošenja i lansiranja spomenutog drona Posejdona.

“Rad na stvaranju modernog sustava naoružanja za mornaricu je završen,” navode iz ministarstva.

Pratite nas na Google vijestima