Biznis i ekonomija

Ruska ‘obrambena banka’ PSB kupila veliku količinu zlata

Ruska državna banka Promsvyazbank (PSB) kupuje velike količine zlata na tržištu, potvrdio je u utorak zamjenik ruskog ministra financija Aleksej Moiseev.

>>>‘De-dolarizacija’: udio dolara u ruskim rezervama u dvije godine pao s 46 na 22 posto

Ruski poslovni list Kommersant prošlog je tjedna objavio detalje iz financijskog izvješća PSB-a prema kojem je kupovina zlata s 0.8 milijardi rubalja u prvoj, u drugoj polovici godine skočila na 23.9 milijardi rubalja (362.14 milijuna dolara).

Rusija je u posljednjem desetljeću učetverostručila nacionalne zlatne rezerve u nastojanju da smanji ovisnost o američkom dolaru, apetit je posebno porastao prošle i nastavlja rasti početkom ove godine.

Prema cjeniku ruske središnje banke, iznos odgovara količini većoj od 8 tona zlata, naveo je Kommersant.

PSB je nakon privlačenja pažnje izbrisao originalno financijsko izvješće sa svojih stranica i ponovno ga objavio bez detalja o kupovini plemenitih metala.

>>>Kupujte zlato po bilo kojoj cijeni, printat će k’o ludi: Mobius

Moiseev je na pitanja o izvješću Kommersanta odgovorio da banka kupuje zlato ali nije želio komentirati citirane brojke. “Skok je zbog činjenica da banka traži tržišne niše i počela je operirati na tržištu zlatom,” rekao je.

Sberbank i VTB banka, obje u državn

Najaktivniji igrači na ruskim tržištima zlata su većinski vlasnik Fortenove (nekoć Agrokora) Sberbank i VTB banka, obje u državnom vlasništvu i obje sa specijaliziranim timovima zaduženima za operacije.

>>>Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

Upitan zašto je banka uklonila originalno izvješće, Moiseev je odgovorio da “stvari sa zlatom nisu totalno otvorene i transparentne, zbog čega je donesena odluka o povlačenju dokumenta”.

>>>Ruska Fortenova obavijestila regulatore o namjeri preuzimanja Mercatora: STA

Ruska središnja banka je PSB, nekoć jednu od najvećih privatnih banaka Rusije, preuzela u 2017. i zadužila za pružanje kredita obrambenom sektoru. Banka ima specijalni status i nije obvezna otkriti financijske rezultate ili sastav upravnog odbora, navodi Reuters.

Rusija je u posljednjem desetljeću učetverostručila nacionalne zlatne rezerve u nastojanju da smanji ovisnost o američkom dolaru, apetit je posebno porastao prošle i nastavlja rasti početkom ove godine. Podaci Središnje banke Ruske Federacije pokazuju da su rezerve samo u veljači porasle za milijun unci.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima