Biznis i ekonomija

Ruska tvrtka preuzela napuštenu tvornicu IKEA-e u Novgorodu

Rusko poduzeće Invest Plus u ponedjeljak je izvijestilo o zaključenju pregovora o kupnji najveće tvornice IKEA-e u Rusiji.

Dogovor stiže godinu i kusur dana nakon što je nizozemska IKEA grupa zajedno s drugim zapadnjačkim kompanijama najavila izlazak iz Rusije u znak prosvjeda ili odmazde za invaziju na Ukrajinu.

>>>Kina grabi ‘Moskvič’, od Zapada napušteno tržište automobila u Rusiji | VIDEO

IKEA je u drugom mjesecu rata koji je započeo 24. veljače 2022. godine zaustavila sve operacije u proizvodnji i trgovini, uz izuzetak kratke i potpune ljetne rasprodaje.

“Postupak zaključenja dogovora nije bio lagan i dosta se otegnuo,” napisao je u priopćenju vlasnik Invest Plusa, Vadim Osipov, uz zahvalu svim uključenim strankama – IKEA-i, ruskim i švedskim regulatorima i ruskom ministarstvu industrije i trgovine.

>>>IKEA zaključuje izlazak iz Rusije | TASS

Invest Plus je tvrtka s posebnom svrhom (SPV) u stvarnom vlasništvu Osipova koji je direktor i suvlasnik Slotexa, vodećeg domaćeg proizvođača laminata i kuhinjskih ploča.

Preuzimanje se otegnulo jer je Švedska na ruskoj listi “neprijateljskih zemalja” zbog čega su pregovori ovisili o blagoslovu vladine komisije.

Rusko ministarstvo u veljači je najavilo da će četiri tvornice IKEA-e preuzeti Slotex i proizvođač drveta Luzales.

Osipov je rekao da će kičma radna snage ostati netaknuta.

>>>Dudeki od IKEA-e dobili 46 milijuna dolara odštete za smrt dvogodišnjeg sina

Invest Plus je garantirao “zamrzavanje” svih otpuštanja na najmanje godinu dana i povratak proizvodnog pogona u sljedeća dva do tri mjeseca.

“Naš je cilj izrazito popularnu i kvalitetnu proizvodnju tvornice Novgorod na rusko tržište namještaja vratiti što je prije moguće,” rekao je novi vlasnik prema citatu Reutersa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima