PreporučenoTech

Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija ‘nije papirnati tigar’

Vladimir Putin; Foto: Kremlj

Rusija sljedećeg ljeta na Arktiku planira razmještanje nuklearnog drona dizajniranog za detonaciju u podmorju neprijateljskih zemalja a s ciljem izazivanja radioaktivnog tsunamija, izvijestio je u srijedu CNN pozivajući se na satelitske snimke tvrtke Maxar koje sugeriraju snaženje ruskih aktivnosti u regiji, uključujući testiranje oružja i izgradnju vojne infrastrukture.

>>>Uspješni test moćne scramjet rakete Cirkon ‘dar’ za Putinov rođendan | VIDEO

Postojanje Posejdona 2M39 prvi je put potvrđeno u 2015. godini na ruskoj državnoj televiziji. Forbes ga je u studenom 2019. okarakterizirao kao “jedno od najrazornijih” oružja koje se trenutno razvija ističući da nema konkretnih  i čvrstih spoznaja o njegovim specifikacijama, potencijalu i djelovanju.

“Stvarnost oružja je jasna”

CNN piše da su analitičari Posejdon 2M39 u prvi mah nazvali “papirnatim tigrom” izražavajući sumnju u njegov razvoj i operativno djelovanje, ali su posljednje aktivnosti izmijenile takva gledišta.

“Stvarnost oružja je jasna. Apsolutno možete vidjeti razvoj oko torpeda, koji se događa. Vrlo je velika vjerojatnost da će Posejdon biti testiran, i tada postoji opasnost od puno zagađenja. Čak i bez bojeve glave, ali definitivno budući da se unutra nalazi nuklearni reaktor,” rekao je Manash Pratim Boruah, stručnjak za podmornice u renomiranoj publikaciji Jane’s Fighting Ships.

Boruah je ipak iznio sumnje u pojedine glasina o “podmornici-torpedu” koja je navodno dugačka 20 metara, uključujući tvrdnje da s reaktorom snage 100MW može postići brzinu od 100 čvorova (oko 185 km/h). “Takva bi brzina omogućila laku detekciju, budući da podrazumijeva stvaranje velikog akustičnog otiska,” rekao je.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

Ruska državna izvještajna agencija, RIA Novosti, u ponedjeljak je pak citirala “izvor” prema kojem će testiranja podmornice Belgorod, dizajnirane s posebnim ciljem nošenja i ispaljivanja Posejdona završiti ovoga rujna.

>>>Ruska mornarica blizu aktivnog razmještanja nadzvučnog Cirkona, gorostasnog Belgoroda i Posejdona

Pentagon je na izvještaj odgovorio izjavom da ruske vojne aktivnosti i gomilanje infrastrukture na Akrtiku prati “izbliza i s osobitom pažnjom.”

Pratite nas na Google vijestima