PolitikaPreporučeno

Ruski plaćenik koji je promijenio stranu smaknut maljem | VIDEO

Internetom se u nedjelju širi videozapis smaknuća bivšeg ruskog plaćenika koji je zamijenio strane na ukrajinskoj bojišnici.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Video je potekao s ruskih računa aplikacije za razmjenu poruka Telegram. Ruski mediji navode da je povezan s plaćeničkom grupom Wagner znamenitoj i zloglasnoj po provođenju vojnih operacija u Ukrajini, Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici, Maliju i drugim žarištima.

Smaknuti muškarac na zapisu se identificira kao 55-godišnji Jevgenij Nužin. Ususret usudu on govori svoje ime, datum rođenja i navodi da je 4. rujna promijenio strane kako bi se “borio protiv Rusa”.

>>>EP osudio Grupu Wagner, ‘ruske plaćenike s državnim sponzorstvom’

Glava mu je pritom slijepljena za betonski stup.

“Malj osvete”

“Ja, Nužin Jevgenij Anatoljevič, rođen 1967. godine, otišao sam na bojišnicu kako bih s ruske prešao na ukrajinsku stranu. 4. rujna ja sam proveo svoj plan i prešao na stranu Ukrajine. 11. studenoga 2022. bio sam na ulicama Kijeva gdje sam dobio udarac u glavu koji je rezultirao gubitkom svijesti. Probudio sam se u podrumu gdje su mi rekli da će mi suditi,” zadnje su riječi koje je izgovorio plaćenik smaknut s dva udarca maljem.

Grabancijaš upozorava da videozapis pohranjen na našem poslužitelju nije cenzuriran i bilježi uznemirujuće smaknuće, proslijedite s pažnjom!

Različiti izvori, uključujući Reuters, bilježe da je video inicijalno postavljen na Telegram računu s nazivom Grey Zone (engl. Siva zona) uz naslov “Malj osvete”.

“Pas prima pasju smrt”

Nužin je u rujnu svoju odluku publicirao u ukrajinskim medijima. U razgovoru se predstavio kao osuđeni ubojica koji se grupi Wagner priključio iz ruske kaznionice da bi potom odlučio promijeniti stranu.

>>>Britanski obavještajci bilježe pad standarda Wagnera, drže da plaćenici ruše ruski moral

Utemeljitelj i vlasnik Wagner grupe, ruski poduzetnik Jevgenij Prigožin, u komentaru smaknuća kaže da bi se video trebao zvati “Pas prima pasju smrt”, potencijalno u referenci na film Psi rata (engl. Dogs of War).

“On nije pronašao sreću u Ukrajini, gdje se našao s neprijateljskim ali poštenim ljudima,” rekao je Prigožin putem glasnogovornice.

>>>Oštru kritiku Putionovog ‘pješaka’ cinizmom začinio ‘glavni kuhar’ | rat u Ukrajini

Prema procjeni iskusnog američkog obrambenog dužnosnika Wagner u posljednjim mjesecima plaćenike traži u ruskim kaznionicama s ciljem regrutacije više od 1,500 osuđenih zločinaca.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima