PolitikaPreporučeno

Ruski pritisak u Donjecku

Topništvo na ukrajinskoj bojišnici; Foto: US Military Center

Ruske snage u posljednjim danima granatiraju čitavu bojišnicu u Donjecku, jednoj od četiri oblasti koje je ruski predsjednik Vladimir Putin pripojio Rusiji.

>>>‘Bijes i vatra, pritisak i utjecaj’ | promjena dinamike na ukrajinskoj bojišnici

Najžešće se bitke još uvijek vode u blizini gradova Bahmut i Avdijivka, rekao je guverner oblasti Pavlo Kirilenko tijekom televizijskog intervjua, nakon što je s jutrom izvijestio o ubojstvu pet i ranjavanju dva civila.

“Granatira se čitava bojišnica,” rekao je pa naveo da ruske postrojbe proboj pokušavaju i u blizini grada Limana koji su ukrajinske snage ponovno osvojile u studenom kada je vraćena kontrola nad velikim pojasom teritorija u Donjecku.

Svjedoci su za Reuters rekli da Ukrajinci u blizini Bahmuta i drugih žarišta uzvraćaju raketnu paljbu.

>>>Mrak i zima u Ukrajini, ‘centri nepobjedivosti’ u Kijevu

“Rusi su osnažili svoje napore u Donjecku i Luhansku,” potvrdio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič u video objavi.

“Oni su sada u izrazito aktivnoj fazi pokušaja provođenja ofenzivnih operacija. Mi nikud ne napredujemo, već, radije, uništavamo neprijateljsko pješaštvo i opremu gdje god pokuša napredovati.”

>>>Veliki poraz Rusije u Limanu, pozivi na taktičke nuklearne udare | rat u Ukrajini

Ukrajinski glavni stožer u jutarnjem je brifingu u petak ustvrdio da provodi napade na ruske pozicije u najmanje šest gradova na jugoistoku. Operacije su rezultirale ranjavanjem oko 240 ruskih vojnika, uništena su tri skladišta municije i razna vojna oprema.

>>>Donjeck: u ukrajinskom raketiranju civila ubijeno šest ljudi, tinejdžer

Reuters u izvještaju podsjeća da se navodi zaraćenih strana o situaciji na bojišnicama ne mogu neovisno provjeriti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima