PolitikaPreporučeno

Ruski separatisti ‘dolaze kući’, glasaju za pripajanje matici

Karta secesije/France24/YouTube

Rusija je petak započela referendume u četiri separatistički ustrojene ukrajinske regije uz očekivanja da će rezultati potvrditi veliko građansko htijenje za pripajanje i uzdizanje matici.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Kijev je rekao da je izlazak na plebiscit obvezan i da se stanovnicima prijeti kaznama ako ne izađu na glasanje.

>>>Separatisti okidaju referendume o priključenju Rusiji | rat u Ukrajini

Referendumi koincidiraju s ukrajinskom protuofenzivom u kojoj je ponovno zauzet veliki pojas teritorija na sjeveroistoku i proglasom ruskog predsjednika o djelomičnoj mobilizaciji 300,000 rezervista.

“Ovo nije blef”

Ruski dužnosnici drže da će rezultati osnažiti casus belli i Kremlju omogućiti da daljnje napade na prijeporne oblasti klasificira kao rat protiv Rusije.

Predsjednik Vladimir Putin invaziju je dosad karakterizirao kao “specijalnu vojnu operaciju”.

>>>Putin najavio ‘novu eru, novu etapu svjetske povijesti’

On je srijedu, uz objavu ukaza o mobilizaciji, rekao da će Rusija za svoju obranu iskoristiti “sva sredstva na raspolaganju”, u izravnoj referenci na najveći nuklearni arsenal svijeta. “Ovo nije blef,” rekao je.

O promjeni dispozicije u posljednjim je danima učestalo govorio i bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev.

>>>Medvjedev: mi smo umjereni, Ukrajinu smo mogli sravniti sa zemljom

“Zadiranje u ruski teritorij je zločin koji vam omogućuje korištenje svih snaga samoobrane,” napisao je Medvjedev u četvrtak na Telegramu uz još jedan spomen ruskog arsenala, taktičkog i strateškog nuklearnog oružja.

“Dolazimo kući!”

Referendum u sjeveroistočnim oblastima Luhansk i Donjeck, koje zajedno čine regiju Donbas, središnjem Zaporožju i jugoistočnom Hersonu obuhvaća oko 15% ukrajinskog teritorija. Glasanje će trajati od petka do utorka.

“Započelo je glasanje u referendumu da zaporoška regija postane dio Rusije kao konstitutivni entitet Ruske Federacije! Dolazimo kući! Putujte s Bogom, prijatelji!” rekao je Vladimir Rogov, službenik u od Rusije podržanoj administraciji.

Zapadnjačke osude samoodređenja

Dok Rusi slave, Zapad naširoko i naveliko osuđuje samoodređenje uz tvrdnje kako ono nema legitimitet i da služi kao izlika za anektiranje ukrajinskog teritorija.

Referendum će se odvijati bez promatrača i bez dijela predratne populacije koji se dao i bijeg.

>>>Donjeck: u ukrajinskom raketiranju civila ubijeno šest ljudi, tinejdžer

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) koja motri izbore širom svijeta, navodi da ishodi referenduma neće imati zakonsku osnovu jer nisu usklađeni s ukrajinskim ili međunarodnim zakonima.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/France24/agencije

Comments (1)

  1. […] Putin je svoju invaziju inicijalno predstavio kao “specijalnu vojnu operaciju” za “denacifikaciju” i demilitarizaciju Ukrajine i zaštitu separatistički ustrojenog stanovništva s ruskim porijeklom, ali su ciljevi u međuvremenu unaprijeđeni u pripajanje četiri oblasti na istoku Ukrajine. […]

Comment here