PreporučenoTech

Ruski VTB trpi najveći hakerski napad u svojoj povijesti

Ilustracija/Markus Spiske/Pixabay

VTB, po veličini druga banka u Rusiji, u utorak je izvijestio da trpi najsnažniji kibernetički napad u svojoj povijesti.

Uprava je rekla da korisnici mogu iskusiti privremene poteškoće u korištenju mobilne aplikacije i web stranica, ali da napad nije kompromitirao podatke o klijentima.

>>>Cyber ‘otimači’ američkog cjevovoda: naš je cilj novac, ne želimo stvarati probleme za društvo

“Tehnološka je infrastruktura pod stranim kibernetičkim napadom bez presedana,” priopćili su iz banke. “Ne samo najvećeg u ovoj godini, veću u čitavoj povijesti poslovanja.”

Reuters piše da VTB trpi “raspodijeljeni napad uskraćivanjem resursa” (engl. distributed denial-of-service attack – DDoS) u kojem hakeri potraživanjem ili slanjem velikog broja informacija paraliziraju ili ruše poslužitelje.

>>>Komisija objavila Akt o kibenetičkoj sigurnosti

Odmjeravanje Rusije i Zapada u cyber-svemiru eskaliralo je zajedno s Putinovim pohodom na Ukrajinu pa su se na udaru hakera u posljednjim mjesecima našle brojne ruske tvrtke i uprave, uključujući službene stranice Kremlja, glavnog zračnog prijevoznika Aeroflot ili velikog zajmodavca Sberbank.

>>>Horváth: kibernetička sigurnost je ključan izazov koji traži dubinsku poslovnu strategiju

Hakeri su ove godine također osujetili početak britkog govora Vladimira Putina na značajnom gospodarskom forumu u Rusiji.

Rusija je prihvaćena kao velika sila u cyber-prostoru čiji su operativci aktivni u web teatrima brojnih zemalja. Njihove su akcije i napadi u posljednjim mjesecima osobito usmjereni na Litvu, Norvešku i Sjedinjene Američke Država.

>>>Grabancijaš je dionik Projekta štit | obavijest redakcije

VTB, koji je u državnom vlasništvu, kaže da aktualni napad dobrim dijelom stiže izvana, ali da je osobito zabrinut zbog remećenja izazvanog pomoću ruskih IP adresa koje će predati vlastima.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima