Biznis i ekonomija

Ryanair spreman na popuste, pomalo iznenađen ‘recesijskim ozračjem u Europi’

Michael O’Leary, izvršni direktor niskotarifne avioprijevozničke grupe Ryanair, u ponedjeljak je rekao da bi “recesijsko ozračje diljem Europe” moglo biti čimbenik u sporijem od očekivanog rastu cijena zrakoplovnih karata

Direktor je na osipanje ljetne potražnje upozorio prije dva tjedna, rekavši da će rast cijena karata u ljetnim mjesecima biti 5% do 10% niži od procjena iznesenih u travnju.

Tvrtka je u ponedjeljak rekla da je svježa procjena o nikakvom ili skromnom rastu cijena u avioprijevozu “teško ovisna” o ljetnim rezervacijama “u zadnji čas”.

Michael O’Leary; Foto: MartEye/YouTube

“Pomalo je iznenađujuće da cijene nisu bile jače i nismo baš sigurni je li to samo raspoloženje potrošača ili recesijski osjećaj u Europi, ali još uvijek vidimo da će najveća potražnja za putovanjima tijekom srpnja i kolovoza biti snažna,” naveo je O’Leary u prezentaciji za investitore.

“Ako ćemo morati ponuditi popuste ili smanjiti cijene karata kako bismo ispunili faktor popunjenosti na 94% u travnju, svibnju i lipnju, neka tako bude,” dodao je prema citatu Reutersa.

Irski zračni prijevoznik, najveći u Europi po broju putnika, također je izvijestio da američki proizvođač zrakoplova Boeing neće na vrijeme ispuniti ugovorne obveze o isporuci 23 zrakoplova.

O’Leary je rekao da će od Boeinga dobiti “skromnu” kompenzaciju koja niti približno ne reflektira gubitke u prognoziranom rastu putničkog prometa.

Njegova je tvrtka očekivanja o broju prevezenih putnika u financijskoj godini od ožujka 2024. do ožujka 2025. smanjila s 205 milijuna, na 198 do 200 milijuna.

Ryanair je u financijskoj godini zaključenoj 31. ožujka transportirao rekordnih 184 milijuna putnika, što je doprinijelo rastu godišnje neto dobiti za 34%, na 1.92 milijarde eura.


Povezane vijesti