PreporučenoTech

S 1. prosinca nema poznatih smrtnih slučajeva izazvanih omikronom | COVID-19

Medicinska sestra nasmiješenih očiju; Foto: Vesna Harni

Grabancijaš se pridružuje rastućem broju agencija i medija, uključujući Reuters, NPR, USA Today, The Guardian… koji bilježe da s 1. prosincem nije zabilježena niti jedna smrt povezana s novom mutacijom koronavirusa nazvanom omikron.

Novi je soj zamijećen u uzorcima prikupljenima od 14. do 16. studenoga.

>>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mutacija | B.1.1.529

Inicijalne spoznaje i svjedočanstva sugeriraju da je inačica zaraznija i ima sklonost “bijegu od cjepiva”, ali da pritom ne izaziva teške simptome.

Južnoafrička liječnica i predsjednica Južnoafričke liječničke udruge Angelique Coetzee koja je prva posumnjala na novu mutaciju kaže da su slučajevi zaraze omikronom bili “jako, jako blagi” sa simptomima nalik gripi.

Coetzee je zamijetila da, za razliku od delte, oboljeli od omikrona nisu gubili osjet njuha ili okusa i da nije dolazilo do velikog pada razine kisika u krvi. Osobe su bile mlađe od 40 godina, oko polovica ih nije bila cijepljena.

>>>Izjava šefa Moderne o bijegu od cjepiva srušila burze | omikron

Liječnica je reakciju pojedinih zemalja i administracija, uključujući mnoge članice Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo, nazvala “neopravdanom”.

Kliničku interpretaciju soja u međuvremenu je ponudio i južnoafrički ministar zdravstva Joe Phaahla. On je također podcrtao da su dosadašnji slučajevi “blagi” uz napomenu da je riječ o prvim indikacijama.

>>>Generalni direktor WHO-a zabrinut zbog ‘grubog, neznanstvenog odgovora’ na omikron

“Naši liječnici nisu posvjedočili ozbiljnoj bolesti. Dijelom jer je većina pozitivnih mlađe životne dobi,” rekao je prema citatu londonskog poslovnog lista City A.M..

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] S 1. prosinca nema poznatih smrtnih slučajeva izazvanih omicronom | COVID-19 01/12/2021 […]

Comments are closed.