PreporučenoTech

S 26 milijardi na 1 $: totalna pomrčina bogatstva kripto fejkera Sama Bankmana-Frieda

Sam Bankman-Fried; Foto: Nas Daily/YouTube

Kolosalni kolaps kriptomjenjačnice FTX rezultirao je jednom od najimpozantnijih pomrčina osobnog bogatstva u povijesti.

Glavni je protagonist suosnivač tvrtke, 30-godišnji Sam Bankman-Fried, čije je bogatstvo prema Bloombergovom indeksu milijardera prije usuda iznosilo 26 milijardi dolara da bi se u roku od desetak dana urušilo na 1 dolar.

>>>Eklipsa na tržištu kriptovaluta | FTX

Bloomberg reviziju obrazlaže procjenom da Bankman-Fried, koji posjeduje oko 70% FTX-a, ima fiktivne ili bezvrijedne uloge i izvore financiranja.

FTX je eksplodirao ovog tjedna uslijed totalnog gubitka likvidnosti zbog kojeg su obustavljene isplate velikim i malim klijentima.

FTX.US u četvrtak je korisnike pozvao da zatvore pozicije i najavio da bi kroz nekoliko dana regulatori mogli zaustaviti trgovanje njegovim dionicama.

>>>S kriptomjenjačnice FTX u 72 sata povučeno oko šest milijardi dolara

Lokalne vlasti na Bahamima, gdje je sjedište FTX.com, također su zamrznule svu imovinu tvrtke i povezanih pravnih osoba.

Izvori upoznati s frkom-i-strkom za Bloomberg kažu da je Komisija za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Američkih Država (SEC) pokrenula istragu kako bi utvrdila potencijalno kršenje pravila o vrijednosnicama.

“Štakori bježe”  

Krah FTX-a izaziva veliku nevjericu i groznicu na kriptotržištima i društvenim mrežama čiji su korisnici u posljednjih godinu dana neugodno osviješteni o ponzi i piramidalnim shemama ili gorljivim prevarantima kakav je, ovih dana tih i povučen, Michael J. Saylor.

>>>Najgori mjesec u povijesti bitcoina, ‘pomor’ oko 80.000 kriptomilijunaša

Reuters je u petak izvijestio da Bankman-Fried očajnički pokušava naći financijera voljnog za krpanje rupe od oko 8 milijardi dolara, da bi odbijen proglasio stečaj i podnio ostavku.

Različiti izvori pišu da zaposlenici FTX.US pokušavaju prodati dijelove biznisa i izvući novac na svekolike načina, često bez konzultacija s Bankman-Friedom.

Vrijednost najraširenije kriptovalute, bitcoina, u posljednjih se 12 mjeseci urušila sa 67 na 17 tisuća dolara.

>>>258 milijardi teškoj udružnoj tužbi protiv Muska i dogecoina pristupilo još 7 investitora

Kriptotržište je procvalo u jeku pandemije bolesti COVID-19 koje su označili povijesni fiskalni i monetarni poticaji, distribucija i stvaranje novca.

>>>Središnje banke stvaraju 834 milijuna dolara na sat – 13.9 milijuna u minuti | BoA

Kupanje u penezima pritom je imalo nadrealne učinke, primjerice, virtualni token “dogecoin” zahvaljujući riječima Elona Muska ima nekakvu percipiranu vrijednost iako je osmišljen kao čista parodija.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] S 26 milijardi na 1 $: totalna pomrčina bogatstva kripto fejkera Sama Bankmana-F… 11/11/2022 […]

  2. […] BlockFi je prošlog tjedna zamrznuo isplate citirajući nesigurnost u poslovanju nakon velebne eklipse kripto mešetara Sama Bankmana-Frieda čija se tvrtka FTX pokazala iluzornom piramidalnom shemom, a osobni imutka u desetak dana okopnio s 26 milijardi na jedan dolar. […]

Comment here