PolitikaPreporučeno

S Njemačkom koja ‘živi iznad svojih mogućnosti’ solidarna Španjolska odbacila štednju plina

Španjolska ministrica za ekološku tranziciju i demografske izazove Teresa Ribera; Foto: European Council

Europska komisija je u srijedu predstavila plan “štedi plin za sigurniju zimu”, koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 posto u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023.

Izvršno tijelo drži da je Europska unija suočena s  opasnošću daljnjeg smanjenje dotoka plina iz Rusije, “koji Kremlj koristi kao oružje”, a gotovo polovica država članica već je pogođena smanjenim isporukama plina iz Rusije.

>>>Sankcije pomogle Gazpromu da godišnji cilj u prihodima od LNG-a postigne u pet mjeseci

Stoga Komisija ističe da treba djelovati na vrijeme, poduzeti korake odmah sada kako bi se znatno smanjio rizik i trošak za Europu u slučaju daljnjih poremećaja u isporuci plina.

Plan za smanjenje potrošnje predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzme mjere u tom smislu.

Solidarnost

Komisija predlaže novu uredbu o koordiniranom smanjenju potražnje za plinom, u kojoj će se zacrtati ciljevi za sve države članice da smanje potražnju za plinom za 15 posto od 1. kolovoza ove do 31. ožujka sljedeće godine.

“Za razliku od drugih zemalja, mi Španjolci u pogledu energije nismo živjeli iznad svojih mogućnosti,”

Teresa Ribera

Prijedlog uredbe daje Komisiji mogućnost da nakon konzultacija s državama članicama proglasi upozorenje na razini Unije čime bi se nametnulo obvezujuće smanjenje potrošnje plina za sve države članice. Takvo izvanredno stanje moglo bi se proglasiti u slučaju velike opasnosti od nestašice plina ili iznimno velike potražnje za plinom.

>>>VCI: nema prostora za daljnje uštede plina u njemačkoj kemijskoj industriji

Komisija je također pozvala države članice da pokrenu javnu kampanju za podizanje svijesti o potrebi smanjenja grijanja i hlađenja. Države članice, mogle bi, primjerice, odrediti da se javne zgrade griju za nekoliko stupnjeva manje ili da se smanji intenzitet hlađenja tijekom ljetnih mjeseci.

Neprihvatljiva, “neproporcionalna žrtva”

Na prijedlog Komisije neposredno je reagirala ministrica za okoliš i demografske izazove španjolske vlade Teresa Ribera rekavši da građani Španjolske “ne mogu prihvatiti žrtvu za koju ih se nije pitalo”.

Visokotiražni dnevni list El País u srijedu je u online izdanju izvijestio da je Ribera na prijedlog Komisije odgovorila s neuobičajenom žestinom i kritikom.

>>>MMF: prekid isporuke ruskog plina okida oštru recesiju u istočnoj Europi i Italiji

“Mi ne možemo prihvatiti neproporcionalnu žrtvu za koju nas se prije predstavljanja nije niti konzultiralo,” rekla je ministrica nekoliko sati nakon poziva Komisije čiji je plan karakterizirala kao “neučinkovit i nepravedan”.

Izričito je odbacila svaku ideju ograničavanja opskrbe “bilo kojoj vrsti potrošača”.

Štogod se dogodilo “španjolske obitelji u svojim domovima neće trpjeti redukcije plina ili električne energije,” rekla je.

>>>Njemački sindikati upozoravaju na građanske i radničke pobune, usud glavnih industrija

Dodala je da su Španjolci dugo plaćali visoku cijenu za postizanje energetske neovisnosti i stoga ne zaslužuju “ograničenja ili racioniranje”.

Španjolska će braniti europske vrijednosti i pokazati solidarnost s Unijom, “ali ne nauštrb civilnih ili industrijskih potrošača”.

“Život iznad mogućnosti”

El País i drugi mediji osobito podcrtavaju izravan i pikantni osvrt Ribere na Njemačku odakle dolazi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen a kojoj uslijed ovisnosti o ruskim energentima prijeti do jučer nezamisliv gospodarski usud.

>>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj

Ministrica je naime evocirala riječi bivše njemačke kancelarke Angele Merkel “o životu iznad svojih mogućnosti” izrečene u jeku dužničke krize u Grčoj, Španjolskoj, Italiji i drugim visokozaduženim članicama Unije.

>>>Merkel o anamnezi rata u Ukrajini – odvajanju od politike | isječci iz intervjua

“Za razliku od drugih zemalja, mi Španjolci u pogledu energije nismo živjeli iznad svojih mogućnosti,” rekla je.

Reuters bilježi da je prijedlog Komisije u četvrtak odbacila i Grčka.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Hina/El País/Reuters

Comments (3)

  1. I’m really loving the theme/design of your weblog.
    Do you ever run into any web browser compatibility problems?
    A handful of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.

    Do you have any advice to help fix this issue?

  2. […] Berlin je zbog krize u opskrbi plinom prošloga tjedna već morao posegnuti za jednim od najvećih korporativnih iskupljenja javnim novcem u povijesti. Potrošači su suočeni s epohalnim inflatornim pritiscima i erozijom kupovne moći a državni proračun s rastućim, nekoć nezamislivim deficitom. Europska komisija je zatražila solidarnost i žrtvu čitave Unije, ali je desetak članica izrazilo rezerviranost evocirajući, između ostalog, neumoljiva gledišta Njemačke tijekom dužničke krize. […]

  3. […] Berlin je zbog krize u opskrbi plinom prošloga tjedna već morao posegnuti za jednim od najvećih korporativnih iskupljenja javnim novcem u povijesti. Potrošači su suočeni s epohalnim inflatornim pritiscima i erozijom kupovne moći a državni proračun s rastućim, nekoć nezamislivim deficitom. Europska komisija je zatražila solidarnost i žrtvu čitave Unije, ali je desetak članica izrazilo rezerviranost evocirajući, između ostalog, neumoljiva gledišta Njemačke tijekom dužničke krize. […]

Comments are closed.