Biznis i ekonomijaPreporučeno

S tržišta kriptovaluta u 24 sata ‘izbrisano’ više od 200 milijardi dolara

Gerd Altman/Pixabay

Bitcoin i druge kriptovalute u petak trpe poveće gubitke uslijed straha da će plan američkog predsjednika o povećanju poreza na kapitalnu dobit potkresati investicije u digitalnu imovinu.

>>>Bitcoin posrnuo za 11%, najviše u jednom danu od veljače

Bidenova administracija je u četvrtak najavila široke i šarolike porezne izmjene, uključujući povećanje poreza na kapitalnu dobit na 39.6% za osobe koje kroz godinu zarade više od milijun dolara, što je gotovo dvostruko više od sadašnje stope.

Vrijednost bitcoina, najveće i najpopularnije kriptovalute, u petak je pala za 7%, na 48,176 dolara, manj su rivali, poput ethera i XRP-a posrnuli za oko 10%.

Najava snažnijeg oporezivanja u petak je generalno osupnula tržišta uz uočljiv trend izlaska iz rizičnijih ulaganja.

>>>Tržište vrijednost Coinbasea odredilo na 86 milijardi dolara

Bitcoin je s današnjim danom na putu da tjedan zaključi s gubitkom od 15 posto, iako je još uvijek 65% snažniji nego pri početku godine. Valuta se ispod granice od 50,000 dolara našla prvi put od ožujka.

U petak su za 5% pale i dionice Coinbasea, najveće svjetske kriptotržnice čiji je debi na burzi 15. travnja cijenu Bitcoina pogurao do rekordnih 65,000 dolara.

CNBC prenosi podatke CoinMarketCapa prema kojima je u posljednja 24 sata s tržišta kriptovaluta “ibzrisano” više od 200 milijardi dolara.

Pratite nas na Google vijestima