Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sablast deflacije u Americi

Sjedinjene Države su u travnju zabilježile najveći pad potrošačkih cijena od “Velike recesije” i najveći pad temeljne inflacije od početka mjerenja. U utorak objavljeno izvješće Ministarstva rada tako sugerira da se nad najvećom svjetskom ekonomijom nadvila sablast deflacije koja je u prošlom stoljeću produljila agoniju “Velike depresije” i koja je uslijed odgovora na pandemiju koronavirusa izvjesna u eurozoni, Hrvatskoj i drugim ekonomijama širom svijeta.

>>>Suočeni smo s udarom na ekonomiju nezabilježenim od Velike depresije: Komisija

“Gospodarski kolaps je napravio opasan zaokret u kojem su potrošačke cijene povučene u ponor dok potrošači koji sjede kod kuće odgađaju svoje kupnje,” komentirao je aktualnu situaciju Chris Rupkey, glavni ekonomist MUFG-a u New Yorku. “Jedan od razloga što se Velika depresija tako razvukla je što su potrošači znali da mogu čekati do iduće godine kako bi kupili automobile, frižidere i kuće uz veće popuste i niže cijene.”

Hrvatska je jedna od nacija koje su deflatorne pritiske iskusile ususret pandemiji, Grabancijaš očekuje da ćemo “full blown” deflaciju i njezine posljedice osjetiti prije kraja tekuće godine.

U brojkama, Indeks potrošačkih cijena (CPI) je u travnju pao za 0.8% nakon posrtanja za 0.4% u ožujku. Riječ je o najoštrijem povlačenju cijena od studenog 2008. godine kad se svijet našao u raljama financijske krize.

U travnju su ponajviše pale cijene automobilskih goriva, za 20.6%, čemu valja dodati i pad za 10.5% u ožujku. Utjecaj jeftinijeg goriva na ukupni indeks je umanjio skok u cijenama hrane, koja je u travnju u prosjeku bila skuplja za 1.5% nego mjesec prije. Slična je situacija u jeku epidemije zabilježena i u Kini.

Ključno, indeks temeljne inflacije koji isključuje nepostojane cijene hrane i energije, u travnju je pao za 0.4%, što je prema pisanju Reutersa najveće urušavanje od početka mjerenja u 1957. godini. SAD je pad temeljne inflacije zabilježio i u ožujku, prvi put od siječnja 2010. godine, za 0.1%.

Američka vlada je prošlog petka javila da je u travnju izgubljeno 20.5 milijuna poslova, što je također najveće posrtanje od “Velike gospodarske krize”. BDP se u prvom kvartalu smanjio najbržim tempom od financijske krize, za 4.8%.

Indeks potrošačkih cijena u SAD-u od travnja 2019. do travnja 2020. godine – Ministarstvo rada