PolitikaPreporučeno

SAD će kazniti svakog tko pokuša pomoći iranskom tankeru Adrian Darya: ministarstvo

Američko ministarstvo financija u četvrtak je upozorilo ostatak svijeta da svatko tko pokuša opskrbiti iranski tanker Adrian Darya gorivom riskira sankcije i dodavanje na “crnu listu”.

Ministarstvo je tanker zaplijenjen u srpnju pod sumnjom da krši europski embargo o isporuci nafte Siriji i pušten u kolovozu nakon promjene imena i zastave na crnu listu stavilo 30. kolovoza.

Washington je upozorio da će svaku pomoć brodu smatrati podrškom terorističkoj grupi, odnosno Korpusu iranske Revolucionarne garde. State Department je također poručio da bi svaka isporuka nafte iz tankera Siriji “omogućila terorizam” predsjednika Bašara al-Asada.

Gibraltarske vlasti su tanker Adrian Darya pustile sredinom kolovoza odbivši zahtjeva SAD-a o daljnjem zadržavanju. Brod se prvo uputio u Grčku ali je novi premijer Kyriakos Mitsotakis, čije je ime prostota na farsiju, odbio izdati dozvolu za pristajanje. Tanker otad plovi Sredozemljem u pokušaju da pronađe luku i čini se da je ovog tjedna isključio transponder.