Biznis i ekonomijaPreporučeno

SAD do grla u nafti

Američka Administracija za energetske informacije (EIA) u srijedu je šokirala tržišta viješću da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna porasle za 2.2 milijuna barela, nasuprot očekivanjima i prognozama analitičara o njihovu smanjenju za 481,000 barela.

Odmah su pale i budućnosnice, za 1.36 dolara ili 2.2 posto na 60.93 dolara po barelu, posebno su pogođene sirovine u Teksasu gdje je cijena barela pala za 2.6 posto na 51.88 dolara.

>>>Napadi dronovima na postrojenja Aramcoa podigli cijenu nafte

EIA javlja i o većem od očekivanog rastu zaliha motornih goriva.

“Ovo je uglavnom medvjeđe izvješće, s obzirom na znatno povećanje zaliha sirove nafte,” komentirao je John Kilduff, partner u njujorškom Again Capital LLC-u. “Također je impresivno što su porasle zalihe motornih goriva, usprkos snažnoj prošlotjednoj potražnji.”

>>>Igor Sečin: neosporna je realnost da SAD koristi energiju kao političko oružje na masivnoj razini

Trend je zanimljiv u svjetlu bespoštednih američkih sankcija na uvoz iranske ili venezuelanske nafte, procjenjuje se da restriktivne mjere s tržišta uklanjaju oko dva milijuna barela dnevno. Tu je i OPEC koji otvoreno utječe na tržišne cijene kroz ograničavanje proizvodnje na 1.2 milijuna barela dnevno. Navedeno otvara pitanje koliko bi iznosila cijena nafte bez manipulacija i restrikcija? Prilično je izvjesno da bi ona bila ‘sitnica’ kako bi to rekao Sir Oliver iz TNT-a.

Reuters piše da upravitelji hedge fondovima likvidiraju pozicije povezane s tržištem nafte najvećem brzinom od posljednjeg kvartala prošle godine.

WTF su budućnosnice?

Budućnosnice su ugovori prema kojima se temeljna imovina (roba, obveznica, dionice, valuta) mora isporučiti unaprijed utvrđenog datuma u budućnosti. Drugim riječima, one obvezuju obje ugovorne strane da transakciju provedu određenog datuma u budućnosti.

Primjerice: Croatia Airlines (CA) ne može predvidjeti cijenu goriva za tri mjeseca, ali želi smanjiti rizik podnošenja velikih gubitaka u slučaju naglog rasta cijene goriva. Kako bi izbjegla taj rizik, može zaključiti terminski ugovor sa svojim španjolskih dobavljačem goriva Repsolom prema kojemu će od Repsola za tri mjeseca kupiti gorivo po cijeni od 100 € po barelu. Nakon što se ugovor zaključi, CA je zajamčena isporuka potrebnog goriva po navedenoj cijeni bez obzira na to kolika će biti njegova cijena u budućnosti (izvor ZSE).