Biznis i ekonomijaPreporučeno

SAD: nakon milijun i kusur u srpnju u kolovozu stvoreno samo 235,000 poslova

U Americi je u kolovozu posustalo stvaranje radnih mjesta uslijed pada potražnje u uslužnom sektoru i postojane nestašice radnika za prekarne i druge, mučne ili slabo plaćene poslove.

O silini povlačenja, na koje utječe i eksplozija zaraza delta varijantom koronavirusa, ponajbolje svjedoči razlika između srpnja u kojem su poslodavci otvorili 1.053 radnih mjesta da bi brojka u kolovozu pala na 235,000.

>>>Radnici su američkim poslodavcima u travnju uručili rekordnih četiri milijuna otkaza

Stopa nezaposlenosti u kolovozu se spustila na 5.2%, s 5.4 u srpnju, no Reuters upozorava da je postotak podcijenjen zbog ljudi koji se pogrešno kvalificiraju kao “zaposleni ali odsutni s posla.”

Ekonomisti su u anketama predviđali da će se broj poslova izvan poljoprivrede povećati za 728,000.

Američko tržište rada bilježi fascinantne promjene u sentimentu, promišljanjima i očekivanjima radnika uz očito odbijanje repetitivnih, prekarnih i inih automatizaciji pogodnih poslova. U lipnju je bilo 10.1 milijun otvornih radnih mjesta iako je službena brojka nezaposlenih bila 8.7 milijuna. Razlozi za zaziranje od neželjenih poslova su mnogi, uključujući raskošnu fiskalnu politiku i direktne uplate novca građanima, izdašnu socijalnu potporu ili pandemijske odluke o promjeni karijere i života.

Izvještaj dolazi u trenutku kad rastući broj ekonomista oštro revidira procjene rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, najčešće se citira nova plima zaraza koronavirusom, remećenje opskrbnih lanaca i posljedična inflacija, nestašica sirovina i polovodiča koja osobito pogađa autoindustriju.

>>>SAD u mjesec dana izgubio fantazmagoričnih 22 milijuna poslova (2020.)

Prodaja motornih vozila u kolovozu je pala za 10.7% zbog čega ekonomisti Goldman Sacsha i JPMorgana prognoze rasta BDP-a za treći kvartal korigiraju do 3.5%, s prijašnjih procjena o rastu do 8.25%.

Kolovoško posrtanje američkog tržišta rada i drugi trendovi traže nove procjene o stezanu monetarne politike Federalnih rezervi koje mjesečno stvaraju 120 milijardi dolara za kupnju obveznica, vrijednosnica i imovine.

>>>50 $ za dolazak na intervju: direktnim uplatama osnaženi Amerikanci zaziru od niskoplaćenih poslova

Šef Feda Jerome Powell prošlog je tjedna potvrdio nastavak gospodarskog oporavka ali nije preciznije odredio prestanak kvantitativnog popuštanja, natuknuvši tek da bi “tiskara” mogla usporiti s krajem ove godine.

Američko je gospodarstvu u drugom tromjesečju raslo za 6.6%.

Pratite nas na Google vijestima