PolitikaPreporučeno

SAD: nedoumice, ljutnja oko metodologije izvještavanja o broju umrlih od COVID-19

Rochelle Walensky; Foto: CDC/YouTube

U nedjelju je na društvenim mrežama planula žestoka rasprava nakon što je direktorica američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) u nastupu na Fox News Sunday propustila pojasniti koliko je od 836,000 smrti pripisanih COVID-19 u posljednje dvije godine povezano s osobama koje su imale popratne zdravstvene tegobe i kronična stanja, odnosno komorbiditete.

>>>Veliko, hotimično ili okolnostima uvjetovano prešućivanja zaraza i hospitalizacija procijepljenih

“Koliko je od 836.000 smrtnih slučajeva u SAD-u povezano s covidom izazvano covidom ili koliko ih je s covidom, ali su imali druge popratne bolesti. Imate li te podatke,” upitao je voditelj Bret Baier da bi direktorica propustila dati povratnu informaciju jer je naizgled ne posjeduje.

“Da, naravno, s omikronom to pratimo vrlo pažljivo, potrebno je nekoliko tjedana da se prikupe podaci u registru smrti, a omikron je s nama samo nekoliko tjedana, ali ti podaci će biti dostupni,” odgovorila je Rochelle Walensky.

Reakcije

Na nedorečen i nepovezani odgovor odmah su reagirali mnogi koji propituju metodologiju izvještavanja o umrlima od COVID-19, odnosno brojke za kojima američki dužnosnici i službenici posežu kako bi opravdali nepopularne politike, uključujući obvezu cijepljenja i druge mjere za suzbijanje pandemije.

“CDC je uspio preuzeti titulu najnesposobnije, najbeskorisnije, najkorumpiranije agencije s tri slova u saveznoj vladi, što je prokleto impresivno postignuće,” napisao je na Twitteru radijski voditelj sa 622 tisuće sljedbenika Buck Sexton.

“Tragično loš izlazak izvan zaštićene zone prijateljskih kabelskih TV mreža. Gotovo svaka brojka koju je (pristojno) zatražio bila je – “radimo na tome,” zacvrkutao je neovisni i konzervativni Rasmussen Reports.

“Čini se da bi to do sada bilo dobro znati – budući da se mahniti posljedični potezi oko zatvaranja škola, karantena i mandata za cijepljenje oslanjaju na takvu vrstu informacija,” napisao je republikanski komunikator Matt Whitlock.

“Ovo mi je zapravo jedan od najdražih novinarskih trenutaka nakon dugo vremena. Govorio sam ovo dok mi lice nije poplavilo: način na koji je kodirana smrtnost povezana s covidom podiže crvene zastavice. Iscrpljujuće je inzistirati na priznavanju stvarnosti umjesto stalnih laži,” komentirao je Kyle Becker, neovisni novinar i izvršni direktor portala BeckerNews na čijim je stranicama objavljen zanimljiv osvrt o naizgled proturječnim i/ili iracionalnim službenim informacijama o smrtnosti od COVID-19.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Videozapis izjave Walensky među prvima je na Twitteru objavio Disclose.tv gdje ga je u roku od šest sati pogledalo 1.3 milijuna ljudi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima