PolitikaPreporučeno

SAD pozvao EU da se pridruži diplomatskoj izolaciji i izađe iz ‘nuklearnog sporazuma’ s Iranom

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, zadužen za nadzor mehanizma rješavanja sporova koji je dio nuklearnog ugovora što je 2015. potpisan s Iranom, pozvao je u srijedu sve potpisnike, pa tako i Teheran, da ga očuvaju.

“Očuvanje JCPOA-e (kratica ugovora) danas je važnije nego ikad”, rekao je u priopćenju.

>>>Trump se iz nuklearnog sporazuma s Iranom povukao iz pakosti prema Obami: memo

“Mehanizam rješavanja sporova (ustanovili su ga Europljani) zahtijeva snažne napore i dobru vjeru svih. Kao koordinator, očekujem od svih sudionika JCPOA-e da u tom duhu pristupe procesu”, dodao je.

“Svrha mehanizma rješavanja sporova nije ponovno uvođenje sankcija, nego rješavanje pitanja u vezi s primjenom ugovora u okviru mješovitog povjerenstva”, dodao je šef diplomacije EU-a.

“JCPOA je važno ostvarenje multilateralne diplomacije. Zaključen je nakon više godina pregovaranja i drugog rješenja osim njega nema”, istaknuo je.

“Mi podržavamo Europljane koji pokreću mehanizam za rješavanje sporova. (…) Ono što je predsjednik tražio od njih je da napuste sporazum, da se pridruže našoj diplomaciji kako bismo postigli novi deal,”

Brian Hook

“Spašavanje dogovora”

Zadaća ugovora je spriječiti Iran da proizvede nuklearno oružje. Potpisali su ga Iran i šest velesila, Sjedinjene Države, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina. Tekst kojim se iranski nuklearni program stavlja pod nadzor u zamjenu za ukidanje sankcija službeno je ostao na snazi, premda je narušen američkim povlačenjem 2018. SAD je ponovo uveo sankcije Iranu, a Teheran je zauzvrat odustao od ispunjenja dijela preuzetih obveza.

>>>‘Bez izuzeća’: SAD nameće politiku nultog uvoza iranske nafte

U utorak su Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale mehanizam za rješavanje sporova što se tumači kao formalna optužba zbog kršenja sporazuma iz 2015. godine. Diplomati su kazali da je svrha te odluke spasiti dogovor putem pregovora s Iranom o tome što bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio. Svrha nije ponovno nametnuti sankcije UN-a, rekli su.

Poziv na “novi dogovor”

Najviši američki izaslanik i specijalni predstavnik za Iran, Brian Hook, u utorak je pozdravio aktivaciju mehanizma i pozvao Europljane da se pridruže naporima Washingtona u diplomatskoj izolaciji Islamske republike.

Brian Hook govori o američkoj procijeni situacije u Iranu, razlozima za ekonomski i diplomatski pritisak

“Mi podržavamo Europljane koji pokreću mehanizam za rješavanje sporova. (…) Ono što je predsjednik tražio od njih je da napuste sporazum, da se pridruže našoj diplomaciji kako bismo postigli novi deal,” rekao je Hook za Reuters.

>>>Velika građanska pobuna u Iranu: VIDEO

SAD je već dobio podršku britanskog premijera Borisa Johnsona koji je u utorak izjavio da je spreman za ugovor s novim tekstom, ocijenivši kako je američki predsjednik “sjajan pregovarač”.

Grabancijaš/Hina