PolitikaPreporučeno

SAD priprema novu rundu smrtonosne pomoći, uključujući rakete s dometom od 150 km

Sjedinjene Američke Države pripremaju novu, više od dvije milijarde dolara vrijednu smrtonosnu pomoć za Ukrajinu uz očekivanja da će pošiljke prvi put uključivati dalekometne rakete, rekla su utorak za Reuters dva američka dužnosnika upoznata s planovima.

Očekuje se da će detalji o novoj tranši biti objavljeni ubrzo, izgledno već ovog tjedna.

Pošiljka će uključivati vremešne ali moćne Patriot sustave protuzračne obrane, precizno vođeno streljivo i protutenkovsko oružje Javelin.

Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajini

Jedan od dužnosnika je naveo da će dio paketa, vrijedan 1.725 milijardi dolara, stići iz fonda s nazivom Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajini (USAI) koji administraciji predsjednika Joea Bidena omogućuje da, umjesto posezanja u zalihe, oružje nabavi izravno od proizvođača.

>>>Lista zapadnjačkog vojnog hardvera, smrtonosne pomoći za Ukrajinu

Sredstva će biti usmjerena na kupovinu novog oružja, uključujući “Bombe malog promjera lansirana sa zemlje” (GLDSB) koje proizvode Boeing i SAAB. Njihov je domet 150 kilometara, što bi moglo utjecati na logistiku i opskrbu ruske vojske

Washington je odbacio ukrajinski zahtjev za isporuku moćnijih ATACMS raketa čiji je domet 297 kilometara.

>>>Ukrajina i saveznici promišljaju o razmještanju dalekometnih raketa

Reuters piše da je GLDSB imun na pojedine sustave elektroničkog ometanja, djelotvoran u svim vremenskim uvjetima i može probiti oplatu oklopnih vozila.

Inačice za Ukrajinu izgledno će imati bojeve glave GBU-39 s malenim sklopivim krilima koje projektilu omogućuju da klizi više od 100 km ako se ispusti iz zrakoplova.

Sustav može pogoditi ciljeve s promjerom od samo jednog metra.

Širok i šarolik arsenal

Washington planira dostavu dodatnih komponentni za sustav protuzračne obrane HAWK, kupnju protutopničkih radara i radara za zračni nadzor.

Ukrajincima stiže i raznovrsna komunikacijska oprema, bespilotne letjelice PUMA, značajna količina medicinske opreme, rezervni dijelove za glavne sustave poput Patriota ili Bradleya.

>>>Scholz odbacio pozive na eskalaciju: nećemo dopustiti rat između NATO-a i Rusije

SAD je u godinu dana Kijevu isporučio vojnu i sigurnosnu pomoć vrijednu oko 27.2 milijardi dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima