Biznis i ekonomijaPreporučeno

SAD stvorio bajkovitih pola milijuna radnih mjesta | siječanj 2023.

Foto: @danyay/Twitter

Sjedinjene Američke Države u siječnju su stvorile 517.000 radnih mjesta, najviše u posljednjih šest mjeseci.

Izvješće je osupnulo analitičare, burze i krojače monetarne politike jer stiže uslijed frenetičnog poskupljenja zaduživanja s kojim središnja banka, Federalne rezerve (Fed), pokušava zauzdati inflatorne pritiske i divljanje cijena.

>>>Snažno tržište rada srušilo američke burze

O razmjerima bajkovitog propinjanja svjedoči promašaj ekonomista u anketama Reutersa koji su očekivali otvaranje 185.000 poslova.

Stopa nezaposlenosti s posljednjim je podacima pala na 3.4%, najnižu razinu od 1969. godine.

Analitičari u prvim reakcijama ne skrivaju nevjericu jer trend sugerira da stezanje monetarne politike još ne utječe na realnu ekonomiju.

>>>ECB nastavio s poskupljenjem zaduživanja, banke ograničile pristup novcu

Dosadašnja iskustva sugeriraju da je zadrška između povlačenja monetarnih uzdi i kroćenja aktivnosti u realnom gospodarstvu koje je preduvjet za hlađenje cijena oko šest mjeseci, što znači da bi se prvi učinci stezanja u SAD-u mogli manifestirati do kraja veljače.

>>>Američke banke dijele otkaze, prognoziraju recesiju

Tržište rada još je uvijek vruće, prevruće da bi dopalo Fedu,” komentirao je Daniel Vernazza, glavni međunarodni ekonomist UniCredit banke u Londonu. “Svatko tko je mislio da bi Fed mogao prestati s povećanjem kamata već s ožujkom izgledno će biti razočaran ovim dokazom.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>SAD stvorio bajkovitih pola milijuna radnih mjesta | siječanj 2023. […]

Comments are closed.