PreporučenoTech

SAD: tih i samozatajan kraj izvanrednog stanja, ‘misteriozni’ nestanak majmunskih boginja

Scena iz filma '12 majmuna'; Foto: Universal Pictures

U svijetu je tiho, u medijima glavne ili neodgovorne struje gotovo neprimjetno, nestala ugroza majmunskih boginja.

Sjedinjene Američke Države (SAD) svoje su izvanredno stanje dokinule 31. siječnja nakon što se bolest povukla zagonetno kao što se pojavila.

>>>Majmunska posla: WHO umanjuje, Biden potpiruje opasnost od boginja

Pojedini američki mediji, uključujući CNN, neuspješno propituju što se točno dogodilo, no čini se da će ukazanje i iščeznuće ostati “misterij”.

Kontekst

Virus majmunskih boginja pojavio se u prvoj polovici 2022. godine i odmah izazvao čuđenje šire znanstvene zajednice jer je iskoračio iz svojih uobičajenih geografskih okvira kako bi se istovremeno pojavio isključivo u zapadnjačkim hemisferama; SAD-u, Europi, Kanadi i Australiji.

>>>Opustite se, SAD ima dovoljno cjepiva za cijelu populaciju | crtice o majmunskim boginjama

Nova je ugroza stigla u trenutku velikog osvještavanja da su cjepiva protiv bolesti COVID-19 neučinkovita u priječenju zaraze koje je kulminiralo u listopadu 2022. godine tijekom saslušanja u Europskom parlamentu gdje je predstavnica farmaceutske tvrtke Pfizer zastupnicima posvjedočila da njihov inovativni (mRNK) proizvod prije puštanja na tržište uopće nije bio testiran na priječenje transmisije.

Velika je laž naljutila građane širom svijeta jer je poslužila kao temelj za šarolike, u pravilu autoritarne mjere za suzbijanje pandemije, uvjetovanje života i rada cijepljenim i manifestaciju drugih fašističkih poriva.

Gnjev, prijetnje nasiljem

U takvom je kontekstu i sama pojava nove, majmunske ugroze, izazvala fascinantan gnjev na društvenim mrežama o kojem je Grabancijaš posvjedočio u izvještaju: “#BillGatesBioTerrorist, scenarij majmunskih boginja iz 2021. i drugi trendovi | FactCheck”.

>>>Iskusni južnoafrički stručnjaci ne vide povod za masovno cijepljenje protiv majmunskih boginja

Brojni su komentatori pritom javno govorili da im je “pun kufer” laži i virusa do te mjere da su spremni na nasilje i okršaje s američkim i inim zdravstvenim dužnosnicima i službenicima.

U retrospektivi se stoga može reći da su majmunska posla umjesto zdravstvene postala instant politička i sigurnosna ugroza.

>>>Pokrenuta je istraga covid profiterstva, Europske komisije

Ima li navedeno veze s njihovim tihim i samozatajnim nestankom procijenite sami, a mi ćemo se, zajedno sa CNN-om, zadržati u glavnoj struji pa reći da su boginje za sobom ostavile i “pokoji misterij”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima