Biznis i ekonomijaPreporučeno

SAD: trgovci 20. travnja plaćali prodaju nafte, cijene prvi put u povijesti bile negativne

Ponedjeljak 20. travnja ulazi u povijest kao prvi dan u kojem su cijene sirove nafte na američkom tržištu kolabirale ispod razine od 0 dolara po barelu.

>>>Referentna cijena nafte na 23 dolara, u SAD-u ispod 20 dolara po barelu

Kako je zabilježio Reuters, budućnosnice su u nestvarnom danu za industriju pale na cijenu od minus 37.63 dolara po barelu, dok su očajni trgovci plaćali kako bi se riješili svojih zaliha za koje u SAD-u ponestaje skladišnog prostora. Negativne cijene se odnose na budućnosnice čije je dospijeće u svibnju, ugovori za lipanj ostali su u plusu, na 20.43 dolara po barelu.

Reuters

“Kako objasniti nešto što je bez presedana i naizgled nestvarno?” komentirala je Louise Dickson, analitičarka tržišta nafte u Rystad Energy. “Za operatore bi negativne cijene ili čak bankrot mogli biti jeftiniji od plaćanja desetaka dolara (po barelu) kako bi se riješili onog što proizvode,” rekla je.

Iako su se cijene na američkom tržištu odmah u utorak vratile plusu, jučerašnji pad je snažno potresao globalna tržišta i izazvao najveći pad na azijskim burzama u posljednjih mjesec dana.

Kontekst

Pritisak na proizvođače i cijene nafte raste paralelno sa širenjem koronavirusa čija pojava paralizira ekonomije širom svijeta.

>>>‘Mi ne znamo gdje je dno’: Rusija racionalizirala odbijanje OPEC-a

U odgovoru na trendove američki i pojedini drugi proizvođači od kraja prošle godine postojano smanjuju proizvodnju, ali zalihe nastavljaju s bespoštednim rastom. Brojni trgovci u SAD-u unajmljuju usidrene tankere samo da bi im poslužili kao skladišni prostor. Reuters navodi da je na takav način ovih dana pohranjeno 160 milijuna barela globalno.

WTF su budućnosnice?

Budućnosnice su ugovori prema kojima se temeljna imovina (roba, obveznica, dionice, valuta) mora isporučiti unaprijed utvrđenog datuma u budućnosti. Drugim riječima, one obvezuju obje ugovorne strane da transakciju provedu određenog datuma u budućnosti.

Primjerice: Croatia Airlines (CA) ne može predvidjeti cijenu goriva za tri mjeseca, ali želi smanjiti rizik podnošenja velikih gubitaka u slučaju naglog rasta cijene goriva. Kako bi izbjegla taj rizik, može zaključiti terminski ugovor sa svojim španjolskih dobavljačem goriva Repsolom prema kojemu će od Repsola za tri mjeseca kupiti gorivo po cijeni od 100 € po barelu. Nakon što se ugovor zaključi, CA je zajamčena isporuka potrebnog goriva po navedenoj cijeni bez obzira na to kolika će biti njegova cijena u budućnosti.

(izvor ZSE)

U navedenom kontekstu trgovci su u ponedjeljak bili suočeni s dospijećem budućnosnica za svibanj. Kad one isteknu mešetari u pravilu imaju dvije opcije, prihvatiti ugovor iz prošlosti ili svoje pozicije produljiti u budućnost. Praksa je gotovo rutinska, no jučer jednostavno nije bilo kupaca koji bi od investitora preuzeli i isporučili robu što je rezultiralo dubinskim i povijesnim poniranjem cijena.

Pratite nas na Google vijestima