PolitikaPreporučeno

SAD ubio iranskog general bojnika Soleimanija, legendarnog borca protiv Islamske države  

Sjedinjene Države su ubile iranskog general bojnika Qassema Soleimanija, zapovjednika elitne Postrojbe Kuds (Quds Force) i ključnu figuru u širenju iranskog vojnog utjecaja na Bliskom istoku, potvrdili su u petak izvori Pentagona i Irana.

>>>Europski ministri podsjećaju na ‘false flag, fejk obavještavanje’: Omanski zaljev

U napadu koji se odigrao u blizini teretnog terminala bagdadske zračne luke ubijen je i zapovjednik Abu Mahdi al-Muhandis, savjetnik Soleimanija, izjavio je za Reuters glasnogovornik lokalne iračke milicije.

Analitičari s konsenzusom donose ocjenu da su atentati “masivan udarac za Iran” uključen u niz regionalnih, “posredničkih (proxy) ratova” sa SAD-om.

“Prema nalogu predsjednika, američka vojska poduzela je odlučne obrambene akcije kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu ubivši Qassema Soleimanija,” navodi se u službenoj izjavi Pentagona. “Ovaj udar imao je za cilj odvraćanje budućih iranskih planova za napade,” dodaje se.

Pojedini analitičari očekuju daljnji rast napetosti, “oko za oko, zub za zub” udare koji bi mogli voditi prema totalnom ratu.

Američki dužnosnici pod uvjetom anonimnosti govore da je Soleimani ubijen u napadu dronovima. Iranska revolucionarna garda tvrdi da je udar izveo američki helikopter.

>>>Tražit ćemo ‘uništenje svakog agresora’: Revolucionarna garda

Napad je za Reuters opisao zapovjednik lokalne milicije Abu Muntathar al-Hussaini rekavši: “Haj Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis su bili u vozilu kad su u njega zaredom udarile dvije vođene rakete lansirane iz američkog helikoptera. Oni su bili na cesti koja vodi prema izlazu iz Zračne luke Bagdad.”

“Dramatična eskalacija”

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u prvim je reakcijama ocijenio da će atentati osnažiti otpor protiv Sjedinjenih Država i Izraela na regionalnoj i svjetskoj razini.

>>>Mentalna retardacija i obliteracija u verbalnom prepucavanju Trumpa i Irana

“Brutalnost i glupavost američkih terorističkih snaga u atentatu na zapovjednika Soleimanija (…) bez sumnje će drvo otpora u regiji i svijetu učiniti prosperitetnijim,” rekao je Zarif za državnu televiziju čiji su voditelji i voditeljice u petak bili u crnini. Program je uključivao zapise Soleimanija kako dvogledom gleda u pustinju i pozdravlja vojnika. Reprizirani su Muhandisovi govori sljedbenicima.

Ubojstvo Soleimanija bez sumnje označava dramatičnu eskalaciju u regionalnom “proxy ratu” između Irana, Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, prije sviju Izraela i Saudijske Arabije.

Pojedini analitičari očekuju daljnji rast napetosti, “oko za oko, zub za zub” udare koji bi mogli voditi prema totalnom ratu.

Lik i djelo

General bojnik Soleimanij bio je regionalna legenda čiji je uspon započeo zajedno s američkom invazijom na Irak u 2003. godini i snažio paralelno s razvučenom okupacijom.

On je kao zapovjednik odigrao ključnu ulogu u borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku zbog čega je zaslužio štovanje daleko izvan granica Irana, uključujući i SAD gdje ga dio populacije smatra herojem čije su akcije sačuvale živote američkih vojnika.

>>>Iran kroz 12 mjeseci uhvatio 17 špijuna CIA-e, pojedine osudio na smrt: agencije

Soleimani je u posljednja dva desetljeća preživio niz pokušaja atentata u orkestraciji zapadnih, izraelskih ili arapskih obavještajnih službi, navodi Reuters.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima