Biznis i ekonomijaPreporučeno

SAD ‘zbog božićne sezone’ odgađa uvođenje carina od 10% na pojedine kineske proizvode

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak je objavila da će do prosinca odgoditi uvođenje carina od 10% na široku paletu kineskih proizvoda, uključujući prijenosna računala, pametne telefone i konzole za videoigre.

Odluka Ureda trgovinskog predstavnika SAD-a objavljena je samo nekoliko minuta nakon što je kineski vicepremijer Liu He završio telefonski razgovor s američkim trgovinskim dužnosnicima.

>>>Sve carine Donalda Trumpa

“Mi ovo radimo zbog božićne sezone, jer bi pojedine carine mogle imati utjecaj na američke kupce,” izjavio je Trump novinarima.

Predsjednik je kasnije u utorak na Twitteru sugerirao da su Kinezi obećali “veliku” kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda. “Uobičajeno, Kina je rekla da će kupovati ‘na veliko’ od naših velebnih američkih farmera. Zasad nisu učinili što govore. Možda će ovaj put bit drukčije,” napisao je.

>>>Kina obustavlja uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda: ministarstvo

Administracija i dalje namjerava uvesti tarife od 10% na još neocarinjenu kinesku robu u vrijednosti 300 milijardi dolara. Lista zahvaćenih proizvoda je objavljena u svibnju i proteže se preko 122 stranice. Carine na snagu stupaju 10. rujna.

Goldman Sachs, američka banka koja je frizirala knjige iza grčke dužničke krize, u nedjelju je nakon ispitivanja mišljenja ekonomista javila da trgovinski rat između Kine i SAD-a neće završiti ove godine i prvi put promrmljala “buzz” o recesiji u SAD-u na koju već upozoravaju drugi elitni igrači.

>>>Velike brige, strah na Wall Streetu

Otkad je Trump 1. kolovoza prekinuo primirje u trgovinskom sukobu s Kinom, glavni američki dionički indeks, S&P, pao je za više od 4%. Današnja objava je stigla u trenutku rastućeg straha i zabrinutosti na Wall Streetu te je učinkovito umirila tržišta.