Politika

Sada više nemate mandat, Monsieur Barnier. Idite natrag svojim EU gazdama: Barclay  

Britanski ministar za brexit Stephen Barclay pozvao je u članku objavljenom u nedjelju Europsku uniju da promijeni pristup i ponovno otvori pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Unije.

“Političke realnosti su se promijenile” od izbora za Europski parlament u svibnju, napisao je Barclay u britanskom listu Mail on Sunday.

U tekstu naslovljenom “Sada više nemate mandat, Monsieur Barnier. Idite natrag svojim EU gazdama”, Barclay ističe da je na europskim izborima promijenjeno 61 posto europarlamentaraca iz svih članica EU-a.

>>>Barnier: UK zna kako radi EU, prijetnje su besmislene

Bruxelles, međutim, ustrajno odbacuje mogućnost unošenja bitnijih promjena  u sporazum koji je dogovarala bivša premijerka Theresa May a koji zastupnici u britanskom parlamentu stalno odbacuju.

Zastupnici u osmom sazivu Europskog parlamenta su u travnju 2017., nakon što je London pokrenuo proces razdruživanja, usvojili rezoluciju o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije u kojoj su istaknuli svoje prioritete u pregovorima s Londonom.

Među prioritetima su istaknuli i pitanje režima na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske što je postala jedna od najspornijih točaka u raspravama o sporazumu.

>>>Britanija i Europa ubrzavaju pripreme za neuredni brexit

Novi premijer Boris Johnson, glasan kritičar sporazuma o izlasku koji je London postigao s Bruxellesom, ponavlja da će Ujedinjena Kraljevina napustiti Uniju do 31. listopada sa ili bez sporazuma.