Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sankcijama okljaštren Huawei traži prilike u rudarstvu, svinjogojstvu…

Ren Zhengfei; Foto: BBC/YouTube

Kineski tehnološki div Huawei čiji su uspon zaustavile američke sankcije traži nove izvore prihoda, uključujući u rudarstvu i svinjogojstvu. Izvješća sugeriraju da kompanija proizvodnju pametnih telefona ove godine namjerava smanjiti i do 60%.

>>>End game za high end Huawei

“Ovdje se ne radi o problemima s kvalitetom ili potrošačkim iskustvima s našim proizvodima. Huawei ne igra na poravnatom terenu jer je Huawei uhvaćen u geopolitičkim napetostima,” rekao je glasnogovornik kompanije za BBC.

Revitalizacija tradicionalnih industrija

Suočena s nepremostivim izazovima na tržištu mobitela, kompanija istražuje i propituje druge prilike, u igri su računarstvo na oblaku, pametna vozila i nosivi uređaji poput ogrlica i satova, ali i neke od tradicionalnih industrija kakva je svinjogojstvo.  

>>>Huawei ‘na koljenima’: nismo očekivali tako snažnu i sveprisutnu odlučnost SAD-a da nas slomi

Kina ima jednu od najvećih industrija svinja na svijetu i na njezinom se teritoriju nalazi oko polovice svih gica. Tehnologija za prepoznavanje lica može poslužiti za identifikaciju pojedinih životinja, dok drugi softver prati njihovu težinu, prehranu i kretanje.

Huawei je već pokazao impozantno umijeće u razvoju i korištenju umjetne inteligencije (AI) i tehnologije za prepoznavanje lica (FERET), uključujući prijepornu i kritiziranu sposobnost da u gomili pješaka s lakoćom izdvoji pripadnike manjinskih Ujgura koji u Kini trpe distopijski progon.

>>>Huawei razvio umjetnu inteligenciju za ‘osluškivanje i praćenje’

“Svinjogojstvo je još jedan primjer gdje mi tradicionalne industrije pokušavamo revitalizirati informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (ICT), tehnologijama koje stvaraju veću vrijednost za industrije u 5G eri,” rekao je glasnogovornik.

Automatizacija rudarstva

Osnivač i izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei ranije je ovog mjeseca najavio je i laboratorij za rudarske inovacije u sjevernoj kineskoj provinciji Shanxi.

Rekao je da želi razviti tehnologiju za rudnike ugljena koja će dovesti do “manje radnika, veće sigurnosti i veće učinkovitosti” te rudarima omogućiti da na posao dolaze u “odijelima i kravatama”.

>>>Apple isporučio rekordnih 90.1 milijun mobitela, Huawei izvisio | Q4/2020

Zhengfei je na eventu podijelio i planove o širenju portfelja na televizore, stolna, prijenosna i tablet računala. “Možemo opstati čak i bez oslanjanja na prodaju telefona,” rekao je uz ocjenu da su izgledi za promjenu stava američkih vlasti “slabi”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima