Biznis i ekonomija

Sanrio kažnjen sa 6,2 milijuna eura zbog ograničavanja licenci za ‘Hello Kitty’ u EU: Komisija

Hello Kitty Wallpaper
Foto: sanrio.com/media

Europska komisija odredila je poduzeću Sanrio kaznu od 6,2 milijuna eura jer je trgovcima branilo prodaju licenciranih proizvoda u drugim zemljama europskog gospodarskog prostora. Ograničenje se odnosilo na proizvode s likom “Hello Kitty” i drugim likovima u Sanriovu vlasništvu. U lipnju 2017. Komisija je pokrenula protumonopolsku istragu te je utvrdila da se Sanriovim neisključivim sporazumima o licenciranju krše pravila EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja.

Komisija je zaključila da je Sanriovim nezakonitim postupanjem, koje je trajalo približno 11 godina, jedinstveno tržište podijeljeno, a nositeljima licencije u Europi onemogućena prekogranična prodaja proizvoda, čime se u konačnici naštetilo europskim potrošačima. Sanrio je u istrazi surađivao s Komisijom u većoj mjeri nego što je bio zakonski obvezan. Komisija mu je zbog toga odobrila 40-postotno smanjenje kazne.

>>>Komisija kaznila Nike zbog prekršaja u tržišnoj utakmici

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: “Današnjom odlukom potvrđuje se da se trgovcima koji prodaju licencirane proizvode ne smije braniti prodaja tih proizvoda u drugoj zemlji. Time se potrošačima ograničava izbor i potencijalno povećavaju cijene, zbog čega je takvo postupanje protivno pravilima EU-a o zabrani monopola. Bez obzira na to kupuju li šalicu s likom ‘Hello Kitty’ ili igračku ‘Chococat’, potrošači sada mogu u potpunosti iskoristiti jednu od najvažnijih prednosti jedinstvenog tržišta: mogućnost kupnje najpovoljnije proizvoda ma gdje se u Europi nalazio.”