PolitikaPreporučeno

Sao Paolo prazni grobnice radi danonoćnog pokapanja mrtvih | COVID-19 | VIDEO

Najveći brazilski grad Sao Paulo u četvrtak je ubrzao ekshumaciju starih grobova kako bi napravio mjesta za rekordni broj pogreba osoba koje su preminule od bolesti COVID-19.

Globalne izvještajne agencije prenose fotografije i videozapise grobara kaka vade ostatke na groblju Vila New Cachoeirinha u sjevernom predgrađu, raspadnuti ostaci su prebačeni u plastične vreće radi pohrane na drugu lokaciju.

Videozapis prikazuje radnike na groblju u bijelim zaštitnim odijelima kako iz grobnica vade ostatke mrtvih, proslijedite s pažnjom 

Premještanja ostataka standardna je radnja na groblju, napisao je u izjavi općinski tajnik zadužen za pogrebne usluge. No sada se to čini izvanredno dok Brazil trpi najžešći val koronavirusa od početka pandemije početkom prošle godine.

Brazilske su vlasti u srijedu zabilježile drugi rekordni dan u broju umrlih od covida zaredom, virusu je u 24 sata podleglo 3,869 ljudi.

>>>Ispraćaji na sarajevskim grobljima ‘kao u vrijeme rata’ | COVID-19

Reuters navodi da je u posljednjih sedam dana svakodnevno zabilježeno oko 3,000 mrtvih i 75,500 zaraženih – obje stope postojano rastu od veljače.

Rezultati ‘pustite ih da rade’ strategije brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara

Sao Paulo je pod pritiskom uveo i noćne pokope, pojedinim je grobljima omogućeno da rade do 22,00 sata. Grobari su u zaštitnoj opremi u Vila Formosi rake kopali i dan i noć, uz svjetlost punog Mjeseca.

https://www.youtube.com/watch?v=1lIe-g64roA

Stigli su i ljesovi, tijelo 32-godišnjaka spušteno je u zemlju u običnoj drvenoj kutiji. Par u maskama nedaleko je ispraćao 77-godišnju ženu.

>>>‘Leševi, leševi svuda’ | uznemirujući video iz Rusije | COVID-19

Sao Paolo je u utorak pokopao 419 ljudi, što je najveća dnevna brojka od početka pandemije. Vlasti su najavile da će, ukoliko pritisak ne popusti, morati posegnuti za novim mjerama, ne precizirajući iste.

>>>Brazilska poslovna i ekonomska elita ošinula covidskeptika Bolsonara

U Brazilu trenutačno dnevno umire četvrtina svih svjetskih žrtava covida, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Stručnjaci upozoravaju da će se situacija uslijed opuštene politike predsjednika Jaira Bolsonara i sporog tempa procjepljivanja samo pogoršati.