PolitikaPreporučeno

SARS–CoV-2 nastavlja penetrirati hrvatski bolnički sustav

Ilustracija: Myléne

Šest djelatnica županijskog Doma zdravlja u Splitu od utorka su u samoizolaciji zbog pacijenta kod kojega je potvrđena sumnja u koronavirus, a dvije zdravstvene ustanove zbog toga su dezinficirane, doznaje se od  ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe.

U samoizolaciji su završile liječnica obiteljske medicine i medicinska sestra kojima se mlađi pacijent prošle srijede javio za pomoć, zatim laborantica koja mu je dan poslije vadila krv te dvije inženjerke koje su ga snimale na rendgenu i doktorica radiolog.

>>>Ministar Beroš obmanjuje javnost: COVID-19

Kako se doznaje, muškarac se zbog temperature i kašlja početkom prošlog tjedna javio na Kliniku za infektologiju splitskoga KBC-a, gdje je na pitanje je li bio u Italiji ili negdje u inozemstvu te je li bio u kontaktu sa zaraženim osobama odgovorio negativno.

Upućen je da se javi svojem obiteljskom liječniku. Muškarac je u srijedu ujutro najprije bio kod obiteljske liječnice u Domu zdravlja u zgradi staroga splitskog rodilišta. Ondje je pregledan i upućen na vađenje krvi, što je i učinio drugo jutro u tom domu zdravlja.

“Ako sutra počne najavljeno testiranje na koronavirus u Splitu, testirat ćemo ih,”

Marko Rađa

Nakon vađenja krvi pacijent je otišao nekoliko stotina metara dalje u Dom zdravlja u Kavanjinovoj ulici, gdje je bio na rendgenskom snimanju pluća na koje ga je poslala liječnica obiteljske medicine. S obzirom na to da mu se u petak i tijekom vikenda zdravstveno stanje znatno pogoršalo, rođak ga je odvezao na Kliniku za infektologiju splitskoga KBC-a, gdje je testiran na koronavirus.

>>>Hrstić: prva dva oboljela iz Labina još uvijek pozitivna na virus iako 10 dana nemaju simptome

Ravnatelju Rađi je jutros nešto poslije 10 sati potvrđeno da je pacijent zaražen koronavirusom te je naložio dezinfekciju dvaju prostora Županijskog doma zdravlja. Osoblje je odmah poslano u samoizolaciju. Epidemiolozi obrađuju sve kontakte zaraženoga. Koliko imamo informacija, čovjek je na rendgenu imao masku na licu, a je li je imao i prije kod svoje doktorice u drugoj zgradi,  još ne znamo, rekao je Rađa za Hinu.

Kako je dodao, djelatnice Doma zdravlja zasad nemaju nikakve simptome i dobro se osjećaju. “Ako sutra počne najavljeno testiranje na koronavirus u Splitu, testirat ćemo ih”, izjavio je.

>>>Testiranje svakog potencijalnog slučaja model za borbu protiv koronavirusa u Europi: WHO

Rekao je kako, unatoč samoizolaciji djelatnika, neće imati problema s nedostatkom kadra, da je drugi rendgen u zgradi Školske poliklinike te da je program za snimanje reduciran jer se primaju samo hitni slučajevi pa su zadnja dva dana na tom snimanju imali tek četvero-petero ljudi. “Sve će djelatnosti u Domu zdravlja nastaviti normalno funkcionirati”, poručio je Rađa.

U vrijeme dok je pacijent snimao pluća u Kavanjinovoj s njim je na rendgenu navodno bilo još troje pacijenata, a u zgradi starog rodilišta nešto više, no ti se podatci još utvrđuju. Pretpostavlja se da je mlađi muškarac u proteklo vrijeme bio u kontaktu s nekoliko desetaka osoba.

O tom smo slučaju pokušali dobiti informacije i od pročelnika Klinike za infektologiju splitske bolnice Borisa Lukšića, no on nije bio dostupan.

Koronavirus u bolničkom sustavu

Virus je prema izvještajima Hine i medija penetrirao bolnički sustav u uznemirujućem broju slučajeva. S 23. ožujkom on je zabilježen u pedijatrijskoj ambulanti ogulinskog Doma zdravlja, u KBC-u Zagreb gdje je zaraženo najmanje dvoje liječnika i gdje je, nadajmo se, svo osoblje koje je bilo s njima u kontaktu završilo u samoizolaciji.

Virus se iz KBC-a Zagreb prelio u varaždinsku Opću bolnicu, gdje je također samoizlirano osoblje i pacijenti u kontaktu s neodgovornom specijalizanticom.

COVID-19 je zaiskrio u Klinici za dječje bolesti Zagreb gdje je izvan pogona (u samoizolaciji) najmanje 19 djelatnika od kojih šest liječnika, što samo po sebi pobija dezinformaciju koju širi ministar/stožer.

U ponedjeljak smo doznali i da je kriminalno neodgovorna osoba donijela virus u zabočku bolnicu, gdje je u samoizolaciji završilo šest liječnika i 19 medicinskih sestara.

U Karlovačkoj županiji dosad je zaraza koronavirusom potvrđena kod 14 osoba, a među njima je također jedan liječnik, dok je sedmero njegovih kolega u samoizolaciji, kao i još 600 osoba.

Iz riječkog Kliničkog bolničkog centra u nedjelju su izvijestili da je novim koronavirusom zaražen liječnik Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju, da su uspješno provedene protumjere širenja zaraze te da će taj klinički zavod sutra nastaviti s radom, ali u ograničenom opsegu.

>>>Imamo dosta respiratora – ljudi neće moći dobiti respiratore: 24 sata ministra Beroša

Iz Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije potvrđeno je kako je četvrta osoba kojoj je dijagnosticira zaraza koronovirusom u Sisačko-moslavačkoj županiji kirurg sisačke Opće bolnice.

(…)

Grabancijaš/Hina