PolitikaPreporučeno

Saslušanje Šuice 3. listopada: EU brifing

Sljedeći tjedan u Europskom parlamentu počinju saslušanja kandidata za nove povjerenike Europske komisije, o čemu će uvelike ovisiti hoće li kolegij povjerenika biti formiran prije isteka mandata sadašnjoj ekipi.

Saslušanja su predviđena od ponedjeljka 30. rujna do utorka, 8. listopada. Prvi na redu u ponedjeljak popodne je Slovak Maroš Šefčovič, koji je nominiran za potpredsjednika za međuinstitucionalne odnose. Saslušanje Dubravke Šuice, hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije (EK) za demokraciju i demografiju predviđeno je za četvrtak navečer, 3. listopada.

Svako saslušanje traje tri sata. Kandidat za povjerenika na početku ima 15 minuta za uvodno obraćanje. Zatim slijedi pitanja članova parlamentarnih odbora. Postavljanje pitanja može trajati minutu, a za odgovor je predviđeno tri minute. Moguća su i dodatna pitanja.

>>>Odluka o slučaju Šuice u interesu javnosti: povjerenik Pičuljan u raspravi Gonga

Dvoje kandidata dobilo je crveno svjetlo i prije nego što je i započeo postupak saslušanja. Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta suspendirao je postupak za  Rumunjku Rovanu Plumb i Mađara Laszla Trocsanyia jer im je utvrđen sukob interesa i oni ne mogu pristupiti saslušanju ako se to pitanje ne riješi.

Riječ je o presedanu jer se nikad do sada nije dogodilo da već u toj fazi kandidati za povjerenike naiđu na prepreke.

Svi predloženi povjerenici moraju ispuniti deklaracije u kojoj moraju navesti sve dužnosti koje su obavljali u zadnjih 10 godina, financijske interese koji bi mogli upozoravati na sukob interesa te članstvo u tijelima koja mogu utjecati na obavljanje dužnosti povjerenika. To nije imovinska kartica i ne postoji obveza prijavljivanja sve imovine koju kandidat ima. Ali, dužan je primjerice prijaviti dionice koje eventualno ima u nekoj tvrtki, a čije bi poslovanje možda moglo imati veze s Europskom komisijom, poput dodjele državnih potpora i slično.

Odbor za pravna pitanja ima ovlasti suspendirati saslušanja predloženih povjerenika ako postoji sumnja u sukob interesa.

U ovom trenutku nije jasno što će se dalje događati u vezi s tom suspenzijom. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli je rekao da će tražiti objašnjenja od Odbora za pravna pitanja.

Prema parlamentarnoj proceduri, Odbor za pravna pitanja može predložiti kandidatima o kojima je riječ da se odreknu svojih financijskih interesa zbog kojih je ustanovljen sukob interesa, zatražiti promjenu resora koji im je dodijeljen ili ih proglasiti “neprikladnim” za povjerenika.

>>>Kvazi-neovisni Gong radi oštru kampanju protiv Dubravke Šuice: Plenković

Odbor za pravna pitanja sastat će se u ponedjeljak nakon čega bi moglo biti jasnije što će se dalje događati.

Ovisno o resoru, kandidati će biti saslušani pred više odbora ili poput povjerenika za proširenje samo pred jednim, odborom za vanjsku politiku.

Dubravku Šuicu saslušat će članovi odbora za ustavna pitanja, s tim da će im se pridružiti članovi odbora za rad i socijalna pitanja.

Inače, prema rasporedu saslušanje Trocsanyia predviđeno je za utorak, 1. listopada, a Plumb dan kasnije, u srijedu.

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ako sve prođe u redu, nova komisija preuzima dužnost 1. studenoga.

Postupak saslušanja

Kao dio postupka saslušanja, svi kandidati su dobili upitnik na koji su u pisanom obliku već odgovorili i ti su odgovori objavljeni.

Svako saslušanje traje tri sata. Kandidat za povjerenika na početku ima 15 minuta za uvodno obraćanje. Zatim slijedi pitanja članova parlamentarnih odbora. Postavljanje pitanja može trajati minutu, a za odgovor je predviđeno tri minute. Moguća su i dodatna pitanja.

>>>Nimalo bezazlena saslušanja, ocjenjivanje povjerenika od 30. rujna do 8. listopada: EP

Nakon saslušanja sastaju se koordinatori zastupničkih klubova koji iza zatvorenih vrata glasuju o kandidatu. Za zeleno svjetlo potrebna je dvotrećinska većina koordinatora. Ako nema dvotrećinske većine, moguća se dodatna pitanja u pisanom obliku, novo saslušanje ili prepuštanje nadležnom odboru da glasa. U tom slučaju potrebna je obična većina članova odbora.

Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. listopada će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke Konferenciji predsjednika Europskog parlamenta koju čine predsjednik EP-a i šefovi zastupničkih klubova. Ona donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili, za koje traže novo saslušanje, a za koje nove alternativne kandidate. To bi se trebalo dogoditi 17. listopada na Konferenciji predsjednika EP-a.

Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizirati 14. i 15. listopada.

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ako sve prođe u redu, nova komisija preuzima dužnost 1. studenoga.

>>>Odbor za europske poslove podržao ‘povjerenicu Šuicu’ s 10 glasova, 5 suzdržanih

U suprotnom, sadašnja komisija nastavlja raditi dok se ne dovrši proces izbora nove.

EP na plenarnoj sjednici može odbaciti cijelu komisiju, ali ne može pojedine kandidate za povjerenike. Ako na saslušanju netko od kandidata ne zadovolji zastupnike, novoizabrana predsjednica može tražiti zamjenskog kandidata ili pak riskirati i ići na plenarno glasovanje s mogućnošću da padne cijela ekipa.