Politika

Sassoli: EP je ključni dionik plana oporavka koji predstavlja građane i opće dobro  

David Sassoli; Foto: Daina Le Lardic/EP

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli u srijedu se sastao s kontaktnom skupinom za Višegodišnji financijski okvir (VFO). On je nakon razgovora u izjavi koju prenosimo u cijelosti rekao da neće dopustiti marginalizaciju jedinog europskog tijela koje direktno zastupa interese građane:

“Parlamentarci moraju imati puno pravo glasa o tome gdje se novac ulaže jer predstavljaju građane i opće dobro. Kao što pokazuje od početka svojeg mandata, Parlament nije samo poštanski pretinac.”

David Sassoli

“Sada je trenutak da budemo hrabri i ambiciozni s mjerama koje se financiraju iz proračuna EU-a. Parlament mora imati ključnu ulogu u tom procesu zajedno s ostalim institucijama kako bi mogao doprinijeti tome da taj plan postane najbolji mogući instrument pomoći europskom gospodarstvu i europskim građanima. Hitno je potrebno postići dogovor o planu oporavka i sljedećem višegodišnjem proračunu.

Zastupnici su prije trenutačne krize zadali vrlo ambiciozne ciljeve. Ovo nije trenutak za smanjivanje ambicija i za pristajanje na plan i proračun koji ne bi mogli rješavati buduće izazove.

>>>Sassoli o borbi za proračun: mi smo spremni ići do kraja

Paket za oporavak mora biti značajan i imati dodanu vrijednost te mora biti dio snažnog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO). Ne smijemo izgubiti iz vida naša dugoročna ulaganja i strateške ciljeve. Kriza je povećala neravnotežu među europskim regijama, a plan oporavka trebao bi pomoći u popunjavanju te praznine.

Sredstva moraju biti dostupna našim državama članicama, poduzećima i pogođenim radnicima. Vrijeme je ključno.

Parlament kao tijelo odgovorno za proračun mora biti uključen u izradu plana oporavka. Također ćemo kritički razmotriti revidirani prijedlog VFO-a i ponoviti zahtjev za izradu rezervnog plana.

Parlamentarci moraju imati puno pravo glasa o tome gdje se novac ulaže jer predstavljaju građane i opće dobro. Kao što pokazuje od početka svojeg mandata, Parlament nije samo poštanski pretinac.

>>>Parlament u Bruxellesu otvara vrata beskućnicima

Povećanje vlastitih sredstava, koje je najavila Komisija, je pozitivno, ali trebalo bi biti trajno. Također, trebale bi uslijediti nove vrste vlastitih sredstava, što je i dalje preduvjet za bilo kakav dogovor o VFO-u.

Cijela je Europa pogođena trenutačnom krizom. Mi, kao europski čelnici, moramo biti na visini zadatka. Moramo zaštititi najranjivije skupine među nama. Više nego ikad prije, Europa mora biti snažna i raditi za sve Europljane koji u ovom trenutku krize s očekivanjem gledaju u nas.”

Grabancijaš/EP