Politika

Sastanci Vijeća za gospodarske i financijske poslove: Komisija/ECB

Komisija i Europska središnja banka izvijestit će ministre o glavnim zaključcima desete misije nadzora nakon provedbe programa u Portugalu. Sastanak će se nastaviti u uključivom formatu, a rasprave će biti usredotočene na sastanke na vrhu euroskupine iz prosinca 2019. i lipnja 2019. o daljnjem jačanju ekonomske i monetarne unije Europe.

Nakon sastanka na vrhu održanog u prosincu 2018. nastavile su se rasprave o budućem proračunskom instrumentu za konvergenciju i konkurentnost za europodručje koje se temelje na Komisijinu prijedlogu o Programu potpore reformama iz svibnja 2018. Ministri će na sastancima raspravljati o napretku u području provedbe mjera za borbu protiv pranja novca, kao i o budućim strateškim prioritetima.

Povjerenica Jourová predstavit će četiri Komisijina izvješća objavljena u srpnju 2019. čiji cilj je potpora europskim i nacionalnim vlastima u borbi protiv pranja novca te financiranja terorizma u EU-u. Potpredsjednik Dombrovskis predstavit će post mortem izvješće sa zaključcima prošlih slučajeva sprečavanja pranja novca u europskim bankama i izložiti planove budućih akcija. U planu je i predavanje o izvješću skupine stručnjaka o tome kako u najvećoj mogućoj mjeri povećati dodatnu vrijednost financijske arhitekture EU-a za razvoj.

Ministri će razmijeniti stajališta o europskom semestru. Ministri će na kraju saslušati prezentaciju Europskog revizorskog suda o godišnjem izvješću o provedbi proračuna EU-a za 2018. i odobriti najnoviju verziju popisa EU-a o nekooperativnim poreznim jurisdikcijama. Potpredsjednik Dombrovskis također će ministrima predočiti napredak ostvaren na razvoju unije tržišta kapitala od zadnjeg neformalnog sastanka Vijeća za gospodarske i financijske poslove u Helsinkiju.