PreporučenoTech

Savjet CDC-a preporučio prestanak, EMA nastavak korištenja opasnog i neučinkovitog cjepiva Janssen

Cjepivo Janssen proizvođača Johnson & Johnsona; Foto: BFMTV/YouTube

Savjetodavno tijelo američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak je preporučilo dokidanje korištenja drugorazrednog cjepiva Janssen proizvođača Johnson & Johnson u imunizaciji protiv bolesti COVID-19.

Odluka je donesena nakon nove procjene nekoliko desetaka slučajeva Janssenom izazvanih krvnih poremećaja od kojih je najmanje devet rezultiralo smrću.

Savjetodavni odbor za praksu imunizacije preporuku je donio jednoglasno i ona se odnosi na cijepljenje jednom dozom Janssena kao i na docjepljivanje.

Odbor je za cijepljenje i docjepljivanje preporučio nastavak korištenja mRNK cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTecha i Moderne.

>>>Europska unija daruje gotovo 100 milijuna doza drugorazrednog cjepiva Janssen

CDC je potvrdio 54 slučajeva u kojima su primatelji cjepiva Janssen iskusili krvne poremećaje, uključujući formiranje krvnih ugrušaka i nisku razinu trombocita u krvi.

Sindrom tromboze s trombocitopenijom

Službeno je prepoznato i novo stanje, sindrom tromboze s trombocitopenijom (TTS) na koje su američki regulatori upozorili još u travnju.

CDC je naveo da su sva 54 razmatrana slučaja rezultirala hospitalizacijom, 36 osoba je liječeno na jedinicama intenzivne njege, a devet preminulo.

>>>Cjepivo Janssen Johnson & Johnsona zarazu koronavirusom priječi u 11% slučajeva | Znanost

“Broj slučajeva TTS-a nakon cijepljenja Janssenom veći je od prijašnjih procjena, kako u muškaraca, tako i u žena u širem dobnom rasponu,” rekla je liječnica Keipp Talbot, predsjedateljica pododbora za savjetovanje o cijepljenju pri CDC-u.

Na brifingu je rečeno da je među devet preminulih od cjepiva bilo sedam žena i dvojica muškaraca čiji je prosjek godina bio 45.

>>>EKSKLUZIVNO: od 1. do 24. studenoga 330 zaraza štićenika zagrebačkih socijalnih ustanova | COVID-19

“Tijekom revizije ovih slučajeva mi smo bili osupnuti s brzinom propadanja (zdravstvenog) stanja pacijenata i nastupa smrti,” rekao je član savjetodavnog vijeća, dr. Isaac See.

“Raritetna stanja s nepoznatom učestalošću”

Pacijenti su simptome u pravilu razvijali devet dana po cijepljenju, dok je hospitalizacija uslijedila u roku od pet dana nakon njihove pojave. Velika većina pogođenih bila je u ženskoj populaciji, njih 37. Njihova je prosječna dob bila 44. TTS je iskusilo 17 muškaraca.

>>>STIKO: vrlo jasan signal rizika za žene mlađe od 60 godina; HZJZ/EMA: rizik se ne može utvrditi

Primjena cjepiva Janssen u Americi je nakratko prekinuta u travnju ove godine nakon što je u nekoliko dana zamijećena pojava raritetnih krvnih ugrušaka u najmanje šest žena mlađih od 50 godina koje su primile dozu.

Europska agencija za lijekove (EMA) prva je “raritetna stanja s nepoznatom učestalošću” povezana s cjepivom Janssen prepoznala u veljači ove godine.

Agencija je u četvrtak 16. prosinca, istog dana kad je Odbor CDC-a preporučio prestanak korištenja Janssena, rekla da nacionalne vlasti mogu razmotriti njegovu administraciju u Europskoj uniji za osobe starije od 18 godina (više/HALMED).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via CNBC