Biznis i ekonomijaPreporučeno

Savjet FDA treću dozu odbacio s nadmoćnih 16 vs. 2 – dionice proizvođača cjepiva posrnule

Savjetnici američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) u petak su docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 preporučili za osobe stare 65 i više godina i osobe izložene ozbiljnoj bolesti nadmoćno odbacujući pozive proizvođača cjepiva za općom administracijom treće doze.

Iako gledište savjeta nije obvezujuće, ono ima značajan utjecaj na konačnu odluku o docjepljivanju koju će FDA donijeti uskoro.

>>>Preporuke o trećoj dozi prethode podacima. I zato su ljudi toliko uzrujani | COVID-19

Reuters izvještava da su članovi Savjetodavnog odbora FDA za cjepiva i srodne biološke proizvode treću dozu odbacili sa 16 glasova, za nju su glasala dva stručnjaka.

Članovi su u obrazloženju naveli da je potrebno još podataka o učinkovitosti cjepiva protiv ozbiljnih ili fatalnih oblika bolesti, a osobito o sigurnosti i potencijalnim nuspojavama treće doze.

>>>Stožer zabrinut trendovima, docjepljivanje trećom dozom ‘pitanje vremena’ | COVID-19

Odbor je jednoglasno preporučio docjepljivanje starijih i drugih visokom riziku izloženih Amerikanca.

Čvrst znanstveni konsenzus

Pfizer je neposredno nakon glasanja rekao da će nastaviti raditi na zahtjevu za odobrenje.

“Radit ćemo s FDA nakon današnjeg sastanka i odgovoriti na pitanja odbora, budući da i dalje vjerujemo u dobrobiti dodatne doze za širu populaciju,” rekli su iz kompanije.

Dionice Pfizera petak su zaključile padom za 1.3% dok je dionica Moderne, jedinog rivala u proizvodnji mRNK cjepiva, pala za 3.6%.

>>>Nove proturječne studije o visokoučinkovitom cjepivu Moderne, lobiranje za docjepljivanje

Docjepljivanje je u posljednjim mjesecima gorljiva tema širom svijeta uslijed nepouzdanih, proturječnih ili dvojbenih informacija o učinkovitosti pojedinih cjepiva, njihovoj sposobnosti da spriječe zarazu delta varijantom koronavirusa i/ili hospitalizaciju.

>>>Rekordni broj dnevnih zaraza u visokoprocijepljenom Izraelu | COVID-19

Unatoč velikom lobiranju proizvođača današnja preporuka savjeta dodatno utvrđuje aktualni znanstveni konsenzus da je za informiranu odluku o trećoj dozi potrebno još istraživanja i praćenja rezultata koje u realnom vremenu nudi najveće nedobrovoljno testiranje cjepiva u povijesti čovječanstva.

Pratite nas na Google vijestima