PolitikaPreporučeno

Sažetak: najava većeg broja oboljelih, mjere za gospodarstvo i pripreme za treću fazu epidemije

Ilustracija: Sumanley xulx

Novih šest slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u subotu u Hrvatskoj, gdje se vlada protiv posljedica epidemije na gospodarstvo bori novim zakonskim mjerama, učenici očekuju online nastavu, a zdravstveni sustav priprema na eventualnu treću fazu širenja koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će se već idućega tjedna na Vladi ići u izmjenu niza zakona kako bi se društvo, prvenstveno gospodarstvo, što lakše borilo s posljedicama epidemije koronavirusa.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da Vlada priprema širok niz mjera i odluka kako bi zdravstveni sustav bio podignut na višu razinu i bio pripravan odgovoriti na eventualnu 3. fazu širenja koronavirusa koja znači da je dokazana njegova lokalna transmisija.

>>>Sažetak: 32 zaražena, obustava nastave i fokus na očuvanje radnih mjesta

Hrvatski zdravstveni sustav je po njegovim riječima u ovom trenutku u drugoj od pet faza reakcije na širenje koronavirusa, a Beroš objašnjava kako ulazak u treću fazu znači da se treba dogoditi dokazana lokalna transmisija virusa.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je, uoči skorašnjeg uvođenja sustava poučavanja na daljinu, da su pravila ponašanja u virtualnoj učionici ista kao u školi, te pozvala sve da to poštuju.

Divjak je zamolila učitelje, roditelje, a i učenike da sami sebe upozore da se treba pristojno ponašati u virtualnom svijetu, “kao da vas mama gleda dok ste u učionici”.

>>>Istra zatvara ugostiteljske objekte, započeo nadzor izoliranih: COVID-19

U borbi protiv COVID-19 u Istarskoj županiji od nedjelje će se provoditi nove preventivne mjere kojima je predviđen prestanak rada ugostiteljskih objekta do 14. travnja, što se ne odnosi na dostavu hrane i rad pučke kuhinje.

Nakon što je u petak u Hrvatskoj izdano 98 posto više fiskaliziranih računa nego istoga datuma prošle godine, promet u maloprodaji je udvostručen i taj trend se nastavlja, ali robe je dovoljno, rekao je u subotu ministar financija Zdravko Marić.

Naglasio je da robe ima dovoljno, ali da treba osigurati njezinu normalnu distribuciju. Rješenje se, kako je rekao, razmatra i trebalo bi biti spremno početkom tjedna.

>>>‘Određeni zastoji u protoku robe’, strateške zalihe dovoljne za 30 dana

U Hrvatskoj je u subotu ujutro potvrđeno pet novoozaraženih koronavirusom i kasnije još jedna osoba koja je došla iz Rumunjske gdje je bila na natjecanju, čime se broj zaraženih popeo na 38.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić je zbog gužve na granicama prema Hrvatskoj zamolio građane za strpljenje “jer je zdravlje iznad svega”.

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite da su mjere intenzivne i što se tiče epidemiološke situacije i situacije na granici.

Najavio je da se uvodi posebni režim za hrvatske vozače kamiona koji dovoze robu u Hrvatsku, istaknuvši da se opskrba se ne smije dovesti u pitanje. Policija će biti u pomoći sanitarnim službama, a suradnja već funkcionira, dodao je.

Rekao je i kako ima lažnih vijesti vezano za širenje koronavusa, a nadležne službe to će provjeravati.

Stožer: 38 zaraženih koronavirusom, zbog pandemije u Europi očekuje se veći broj oboljelih

Od jutros je u Hrvatskoj potvrđena još jedna osoba zaražena koronavirusom, došla je iz Rumunjske, rekao je u subotu ministar zdravstva Beroš, dodavši da je do sada ukupno 38 oboljelih, no zbog pritiska pandemije iz Europe Hrvatska očekuje veći broj oboljelih.

>>>Potvrđen 38 slučaj zaraze, Beroš: pripremamo se za ‘eventualnu’ 3. fazu širenja virusa

“Riječ je o hrvatskoj državljanki koja je došla s jednog sportskog natjecanja u Rumunjskoj. smještena je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Do sada je napravljeno 640 uzoraka i osim nje pozitivnih drugih nema”, izvijestio je  ministar Vili Beroš  na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Dodao je kako je čak  2547 novooboljelih u Italiji danas, situacija eskalira u Španjolskoj nešto čak i brže nego u danom trenutku u Italiji.

Sadašnjih 38 osoba oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj nije veliki broj, osobito kad se uzme u obzir da među 640 testiranih samo jedna osoba pozitivna, ali loša situacija u Europi vrši pritisak u Hrvatskoj i mi očekujemo veći broj oboljelih, ocijenio je Beroš.

>>>Ne možeš nabacivat da pratiš epidemiološku situaciju ako držiš da su testovi ‘neosnovani’

Očekujemo povećani broj oboljelih, prelazak epidemije u treću fazu i veće opterećenje bolničkog sustava, istaknuo je ministar zdravstva: Planovi za to su spremi da se uključe domova zdravlja po Hrvatskoj, dodao je.

Pripremamo formaliziranje određenih odluka koje će nam omogućiti da dignemo pripravnost sustava i da budemo spremni na eventualnu slobodnu transmisiju među populacijom, rekao je.

Prva dvojica zaraženih puštena kući

Također je izvijestio  da su dvojica pacijenta, braća blizanci, koji su u Hrvatskoj prvi oboljeli od koronavirusa, izliječeni. Ali su s obzirom da je situacija s virusom za sve nova, zamoljeni da ostanu u izolaciji dva do tri tjedna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je Hrvatska i dalje bilježi uzlaznu krivulju broja oboljenja, te izrazio nadu da bi se ona mogla zaustaviti za dva do tri tjedna i potom broj oboljelih smanjivati.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je građane da otkažu privatna obiteljska putovanja i idu na put samo u nužnim slučajevima, jer je “svako putovanje rizik”. Apeliramo na odgovornost svakog pojedinca, kazao je.

>>>Istra zatvara ugostiteljske objekte, započeo nadzor izoliranih: COVID-19

”U Europi se pogoršava situacija sa širenjem koronavirusa, raste broj zaraženi i u EU i u Hrvatskoj, a Hrvatska poduzima sve mjere da se uspori taj ritam, rekao ministar i potpredsjednik Vlade Božinović.

Mjere su intenzivne i što se tiče epidemiološke situacije i situacije na granici, naglasio je.

Rekao je i da uvode posebni režim za hrvatske vozače kamiona koji dovoze robu u Hrvatsku, istaknuvši da se opskrba se ne smije dovesti u pitanje. Policija će biti u pomoći sanitarnim službama, a suradnja već funkcionira, dodao je.

Smanjit će se zadržavanje na granici

U pogledu zadržavanja na granici Božinović je kazao da će se ono smanjit tako što će granični službenici samo skenirati putovnice osobe i uzeti njihove kontakt podatke, a policija će na temelju te baze nadzirati pridržavanje izolacije i u protivnom izdavati prekršajne kazne.

Izvijestio je i da postoje redovite dnevne koordinacije na razini EU-a i na razini regije kako bi se dogovorio režim prometa kamiona i dostavile potrebe robe. On uključuje suglasnost svih zemalja na putu i određivanje prostora u kojem se kamion biti u izolaciji.

Rekao je i kako ima lažnih vijesti vezano za širenje koronavusa, a nadležne službe to će provjeravati. Božinović je otkrio kako policija provjerava drže li se sve osobe koje bi to trebale propisane samoizolacije.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektologiju dr. Fran Mihaljević, izvijestila je da novooboljela osoba ima temperaturu i blaže respiratorne simptome, pacijenti koji su na liječenju su svi stabilno i dobro.

>>>Situacija u Istri je krajnje ozbiljna i kreće borba za život: Kozlevac

“Imamo i dobru vijest da je druga osoba koja je bila identificirana kao oboljela ozdravila i s negativnim nalazom je otpuštena doma”, dodala je.

Najavila je da će se danas početi testiranja na koronavirus na još dvije institucije – na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i na Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar” gdje će se dodatno testirati uzorci iz Hrvatske.

“Treba pohvaliti sve ljude u zdravstvenom sustavu i zahvaljujem svima na podršci koju dobivamo. Od premijera Plenkovića do ministra i njihovih suradnika. Važno je da politika i građani slušaju struku”, zaključila je dr. Markotić.