Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sberbank, s većinskim udjelom u bivšem Agrokoru, propada ili će vjerojatno propasti | HNB

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., Europska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d., izvijestila je u prvim satima nedjelje Hrvatska narodna banka (HNB).

>>>Viceguverner i ministar pozvali na spokoj – novac pohranjen u Sberbank ‘zajamčen’ (update)

“Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ECB) koja izravno nadzire ovu banku, danas, 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti* (Priopćenje ECB-a).”

ECB je o ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije.

>>>Korekcije, izvanredne procjene kreditnih rejtinga Rusije i Ukrajine

SRB je utvrdio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio Rješenje.

Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati.

Ruska Fortenova, slijednica propalog Agrokora, na Balkanu zapošljava 52 tisuće ljudi, većinom u Hrvatskoj. Najveći pojedinačni dioničar je Sberbank (39.2%), 25 posto imaju vlasnici obveznica, 15.3 posto lokalne banke u Hrvatskoj, dok druga po veličini ruska banka VTB posjeduje udjel od 7.5 posto.

VIŠE
Dnevni limit

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes (Priopćenje SRB-a).

>>>Ruska Fortenova obavijestila regulatore o namjeri preuzimanja Mercatora: STA

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna.

HNB podsjeća da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura.

>>>Rusi odobrili refinanciranje duga Fortenove, Peruško i Weber kod Plenkovića

Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci.

Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita.

Detaljnije informacije u vezi osiguranja depozita možete dobiti od Hrvatske agencije za osiguranje depozita.

* Izraz “banka propada ili će vjerojatno propasti” je kategorija koju upotrebljavaju nadzorna tijela za institucije čije poslovanje više nije održivo. Sanacija je proces restrukturiranja banaka koje propadaju, s minimalnim utjecajem na gospodarstvo i javne financije, pojašnjava HNB.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Sberbank, s većinskim udjelom u bivšem Agrokoru, propada ili će vjerojatno propa… 28/02/2022 […]

Comments are closed.