Biznis i ekonomija

Schnabel: od vitalnog je značaja da distribucija masivnih poticaja rezultira održivim rastom

Isabel Schnabel; Foto: ECB

Nije izgledno da će inflacija u europodručju značajno iskočiti iz prognoziranih okvira, dok će aktualni rast cijena uvjetovan utjecajem pandemije na gospodarstvo biti privremen, ponovila je u subotu članica upravnog vijeća Europske središnje banke Isabel Schnabel.

>>>Sudjelovali smo u #AskECB sa Schnabel, dobili odgovore na pitanja o zelenim obveznicima, inflaciji

“Uvjerena sam da nećemo iskusiti pretjerano visoku inflaciju,” rekla je u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Njezine golublje riječi stižu nakon prvih naznaka zabrinutosti među konzervativnim sokolima u upravom vijeću koji se pribojavaju da bi inflacijski pritisci mogli biti trajniji od očekivanja.

>>>ECB nema zamjerki na ‘golubicu’ Isabel Schnabel

Schnabel je komentirala i novu strategiju Europske središnje banke čiji je cilj postizanje simetrične inflacije od 2% u srednjem roku.

>>>Novac za oporavak mogao bi se pokazati nedovoljnim | Schnabel

“S jedne strane, povećanje ciljane inflacije minimalno je. S druge, cilj od 2% ima važnu funkciju: stvara dodatni prostor za potencijal stabilizacijskog učinka naše monetarne politike.”

Za nju neuobičajeno, njemačka je članica vijeća rekla da kamatne stope za financijski sustav neće ostati nisko zauvijek. “Od vitalnog je značaja” da europske vlade osiguraju da se velike količine fiskalnih poticaja distribuiraju na način koji osigurava put prema održivom rastu, rekla je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima