Biznis i ekonomijaPreporučeno

Schnabel upozorila na dugotrajnu deflaciju eurozone

Isabel Schnabel; Foto: ECB

Eurozona bi u dolazećim mjesecima mogla iskusiti deflaciju, rekla je u subotu njemačka članica Upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Isabel Schnabel iznijevši uzgred izrazito snažnu obranu kvantitativnog popuštanja – programa stvaranja novca za kupnju državnih i korporativnih obveznica.

>>>Sudjelovali smo u #AskECB sa Schnabel, dobili odgovore na pitanja o zelenim obveznicima, inflaciji

Schnabel je rekla da je prošlomjesečna odluka ECB-a o jačanju emisije novca unutar žurnog programa kupnje (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) potaknutog pandemijom koronavirusa motivirana zabrinutošću da će slaba dinamika cijena postati “ukopana”, što bi ugrozilo čitavo europodručje.

“Inflacija bi mogla ostati blizu 0% duboko u iduću godinu, čak su moguće i negativne inflacijske stope,” rekla je Schnabel. “Kad bismo mi to promatrali bez djelovanja i gledali kako pandemija para eurozonu i rezultirala produbljenim podjelama to bi na dugi rok dovelo u opasnost povratak jedinstvenoj monetarnoj politici i bilo protiv same ideje zajedničke valute.”

>>>ECB dogovorio štancanje dodatnih 600 milijardi eura, ukupno 1.35 bilijun: PEPP

Ona je također branila odmak od pravila o “upisu kapitala” koja “odražavaju udio dotične države u ukupnom stanovništvu i bruto domaćem proizvodu EU-a” i druge devijacije od skučenog mandata ECB-a.

“Mi bismo se bez novog programa kupnje obveznica dosad vjerojatno našli u središtu ozbiljne financijske krize s nesagledivim posljedicama za ekonomiju, tržište rada i razvoj situacije s plaćama i cijenama u europodručju,” rekla je.

>>>ECB ‘slomio ključ’ kupnjom velike količine talijanskog duga nauštrb Njemačke

ECB kvantitativno popuštanje i “neortodoksnu” monetarnu politiku brani nakon što je njemački ustavni sud presudom doveo u pitanje zakonitost kupnje njemačkih državnih obveznica iz 2015. godine.

>>>Nadnacionalni sud ukorio Njemačku zbog osporavanja monetarne politike ECB-a

Europska komisija zbog propitkivanja mandata ECB-a razmatra tužbu protiv Njemačke. Nadnacionalni sud Europske unije je program kvantitativnog popuštanja proglasio legitimnim u 2018. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Bloomberg