Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Schnitzel uzbuna’ u Europi

Ilustracija

“Schnitzel uzbuna” koju su prošlog tjedna oglasili proizvođači u njemačkoj mesnoj industriji odjekuje širom Europe uz upozorenja o rastu maloprodajnih cijena svinjetine do 40%.

Poskupljenje je među prvima najavio BVDF, savezna udruga njemačkih proizvođača mesa, rekavši autohtonim potrošačima da će njihovi omiljeni nacionalni specijaliteti, schnitzel i bratwurst, ovog Božića biti skuplji nego inače. “Kobasice će definitivno poskupjeti,” rekla je predsjednica udruge Sarah Dhem za Bild.

Svinjogojstvo je u Hrvatskoj lani bilo jedna od rijetkih grana stočne proizvodnje koja je zabilježila rast. Prirast svinja je u odnosu na godinu prije porastao za 5,8%, broj oprašenih odojaka za 3,3%, odnosno za 48 tisuća grla. Ukupan broj zaklanih svinja bio je u porastu za 6,8%, a neto težina zaklanih svinja za 8,6%.

DZS

Guardian javlja da se u ehu oglasila komplementarna udruga proizvođača mesnih proizvoda Chorizo u Španjolskoj.

“Da, jako su se povećale cijene sirovih materijala,” potvrdila je osoba zadužena za odnose s javnošću u Lozai, jednoj od vodećih obiteljskih manufaktura šunke u Španjolskoj. “One su otišle naviše do 40% i proizvođači sada odlučuju kako se nositi s tim problemom.”

>>>U 2018. sveobuhvatan pad stočne proizvodnje s izuzetkom svinjogojstva

Jeka se čuje i u Danskoj. “Mi smo također naišli na više cijene naših dobavljača,” rečeno je iz najvećeg nacionalnog lanca trgovina, Salling grupe. “Mi nastojimo naše cijene prema kupcima zadržati onoliko konkurentnima koliko je to moguće, osobito u božićnoj sezoni.”

Cijene svinjetine rastu globalno zbog krize izazvane pandemijom Afričke svinjske kuge u Kini koja je dosad prepolovila tamošnju populaciju svinja i izazvala frenetičnu potražnju iz svih dijelova svijeta. Primjerice, izvoz svinjetine iz EU-a je u rujnu bio veći za 75% u odnosu na isti mjesec lani.

Svinjska kuga je zabilježena i u pojedinim članicama Unije, što je rezultiralo zabranom izvoza/uvoza iz pojedinih regija. Portal “Pig Progress” je u studenom javio da su dvije mrtve zaražene divlje svinje pronađene na 85 kilometara od granice Njemačke i Poljske. Svinjogojci u potonjoj rast cijena i karantenu karakteriziraju kao “armagedon” za proizvođače, navodi Guardian.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima