Biznis i ekonomijaPreporučeno

Scholz odgodio certifikaciju Sjevernog toka 2 | kriza u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz u utorak je u odgovoru na rusko proglašenje i priznanje neovisnosti ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk na neodređeno vrijeme zaustavio postupak certifikacije lani dovršenog plinovoda Sjeverni tok 2 čija bi upotreba neposredno umanjila pritiske na europskom tržištu energije.

Sjeverni tok 2 zaobilazi teritorij Ukrajine, predmet je prijepora u Europskoj uniji i otvorenog animoziteta u Sjedinjenim Američkim Državama koje njegovo korištenje pokušavaju zaustavi s nadstranačkim konsenzusom.

“U svjetlu najnovijih događaja (više) mi moramo ponovno procijeniti situaciju, osobito u vezi sa Sjevernim tokom 2,” rekao je Scholz prema citatu Reutersa.

Kancelar je od ministarstva gospodarstva zatražio da poduzme korake koji bi onemogućili certifikaciju.

“Nadležni resori ministarstva gospodarstva donijet će novu ocjenu sigurnosti naše opskrbe s obzirom na promjene u posljednjih nekoliko dana.”

Nova prepreka aktivaciji toka stiže u trenutku kad Njemačka trpi epohalni rast proizvođačkih cijena koje su u siječnju skočile za za 25%, najviše od podijele nacije na istok i zapad u dalekoj 1949. godini.

Bundesbank je u ponedjeljak procijenio da bi zbog trendova na tržištu energije i neznanstvenog odgovora na pojavu omikron soja koronavirusa Njemačka 2022. godinu mogla započeti s tehničkom recesijom.Povezane vijesti