PolitikaPreporučeno

Scholz podcrtao minimalac i nejednakost, dobio zadnju TV debatu | izbori u Njemačkoj 2021.

Olaf Scholz; Foto: Etienne Ansotte/EC

Socijaldemokrat Olaf Scholz (SPD) u nedjelju je u televizijskoj raspri učvrstio ulogu lidera i favorita ususret parlamentarnim izborima 26. rujna.

Scholz, koji služi kao ministar financija, glavnog je rivala Armina Lascheta (CDU) pritisnuo društvenom nejednakošću i stranačkim stavom CDU-a o povećanju minimalne plaće.

On je ponovio da će kao kancelar minimalac povećati na 12 eura po satu, čemu se protive Kršćansko-demokratska unija i Kršćansko-socijalna unija (CDU/CSU).

>>>Dva tjedna prije izbora SPD osvojio još jedan bod prednosti, Laschet ‘katastrofa’ | anketa

“Gospodine Laschet, to je možda razlika između vas i mene. Ja to ne činim jer je trenutno u tijeku izborna kampanja. Taj zahtjev postavljam godinama,” rekao je Scholz prema citatu Reutersa.  “Za mene se radi o dostojanstvu građana. To je ono što nas možda razlikuje po tom pitanju.”

Anketna provedena neposredno nakon treće i zadnje velike televizijske rasprave u kojoj je sudjelovala i Annalenu Baerbock iz Zelenih, Scholza je proglasila pobjednikom.

Prema aktualnim istraživanjima Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) uživa ponajveću podršku od 2017. godine, dok konzervativna CDU/CSU struja bilježi najslabije rezultate u povijesti svih vodećih anketa.

SPD prema posljednjem ispitivanju INSA-e za Bild am Sonntag ima povjerenje 26% ispitanih, CDU/CSU 21%, dok Zelene i biznisu sklone Slobodne demokrate (FDP) podržava po 15% anketiranih.

>>>Podrška konzervativcima ‘niže od dna’; Scholz: potreban je novi početak | izbori u Njemačkoj

Lider FDP-a Christian Lindner u nedjelju je podcrtao neovisnost i potencijalno ključnu ulogu svoje stranke u formiranju buduće vlade odbacivši poziv konzervativaca da unaprijed isključi takozvanu “semafor” koaliciju sa SPD-om i Zelenima.

“Nećemo primati naredbe” CDU-a, rekao je na stranačkom skupu.

Scholz je u međuvremenu odbacio koaliciju sa slijednicom komunističke partije, strankom Linke i izrazio sklonost koaliciji sa Zelenima.

Pratite nas na Google vijestima