Politika

SDP: podržavamo work-life direktivu, borbu za ravnopravnost spolova po uzoru na Island

Ivana Posavec Krivec i Predrag Fred Matić; Foto: Hina/YouTube

SDP-ovi kandidati na europskim izborima Ivana Posavec Krivec i Predrag Fred Matić poručili su u ponedjeljak kako se zalažu za ravnopravnu Hrvatsku u ravnopravnoj Europi, za Europu koja ženama jamči ekonomsku neovisnost i jednakost u plaćama, Europu bez nasilja nad ženama.

Posavec Krivec istaknula je na konferenciji za novinare da SDP temi borbe za prava žena pristupa kao progresivna stranka koja teži boljitku i ravnopravnijem položaju žena u društvu.

Kao SDP-ov slogan na ovim izborima i jednu od glavnih vrijednosti označio je ravnopravnost u svim segmentima, uključujući ravnopravnost spolova u političkoj, javnoj, poslovnoj, društvenoj sferi života.

“Zalažemo se za Europu u kojoj postoji ravnopravnost žena u procesu donošenja političkih odluka, Europu koja ženama jamči ekonomsku neovisnost, Europu bez nasilja, koja osigurava mir, dostojanstvo i sigurnost za sve žene i djevojčice te Europu koja dodjeljuje sredstva za ženska prava”, rekla je.

Posavec Krivec poručila je kako u SDP-u žele Europu u kojoj će jednak posao biti jednako plaćen bez obzira obavlja li ga muškarac ili žena, u kojoj će taj posao biti plaćen isključivo temeljem kompetencija, iskustva i zalaganja.

Uskladiti profesionalni i obiteljski život

“Mi u SDP-u zalažemo se za to da sve inicijative koje idu iz Europske komisije budu u smjeru usklađivanja profesionalnog i obiteljskog života. Zato podržavamo Work-life balance direktivu koja bi olakšala život roditelja i skrbnika”, rekla je. Nužnim drži i da se među partnerima, kada je riječ o skrbi za djecu ili starije članove obitelji, uravnoteže obveze za skrb koje trenutno većinom snose žene.

Posavec Krivec rekla je i da se SDP zalaže za očinski dopust od 10 dana te dopust o bolesnom članu obitelji za koji se smatra da bi pomogao boljem položaju žene u društvu. “Za stabilnost žena je važno da dođemo do nulte stope tolerancije na nasilje jer samo tako žena može napredovati”, istaknula je.

Borbu za ravnopravnost spolova voditi po uzoru na Island 

Matić rekao je da će se SDP ugledati na primjer Islanda i težiti takvom obliku borbe protiv neravnopravnosti. Pojasnio je da je ta zemlja donijela direktivu o jednakim plaćama za muškarce i žene, a sankcije snosi svaka tvrtka koja ima više od 25 zaposlenih i koja nema certifikat o jednakosti.

>>>Picula: ravnopravnost je ključna riječ SDP-ova programa

“To je sustavan problem koji zahtijeva sustavno rješenje. SDP je sastavio svoju listu paritetno po zip sustavu jer vjerujemo da što je više žena u politici, društvo će biti bolje. Žene su suočene s brojnim izazovima, počevši od manjih plaća za iste poslove koje rade muški kolege do još uvijek postojećeg patrijarhalnog načina razmišljanja u društvu”, kazao je Matić.

Kao SDP-ov slogan na ovim izborima i jednu od glavnih vrijednosti označio je ravnopravnost u svim segmentima, uključujući ravnopravnost spolova u političkoj, javnoj, poslovnoj, društvenoj sferi života.