PolitikaPreporučeno

SDP: želimo regulaciju financijskog tržišta koja će onemogućiti dužničko ropstvo

Barbara Antolić Vupora; Foto: eTV/YouTube

SDP-ove kandidatkinje za Europski parlament Biljana Borzan i Barbara Antolić Vupora u subotu u Zagrebu su istaknule da će se zalagati za zaštitu potrošača budući da je Hrvatska kad je riječ o tome na europskom dnu u gotovo svim područjima.

“Mi se borimo za jednake kamatne stope i jednake uvjete kredita u cijeloj EU. Našim građanima se treba osigurati financijska ravnopravnost i za to ćemo se boriti. Potrebno je regulirati financijsko tržište posebno za starije građane i ranjive skupine kako ne bi završili u dužničkom ropstvu prema bankama”,

Barbara Antolić Vupora

Borzan smatra da je za tu neslavnu poziciju kriva vlada koja sporo implementira europske zakone, a nema nikakvih nacionalnih inicijativa poput drugih europskih država.

“Već od srijede idućeg tjedna cijene međunarodnih poziva, dakle poziva iz Hrvatske u bilo koju od zemalja EU će se smanjiti na maksimalno 1,76 kn po minuti i 55 lipa po SMS-u. To je odličan primjer kako smo radom u Odboru za zaštitu potrošača uspjeli postići konkretne rezultate za naše građane jer su cijene poziva išle i do 5 kuna”, rekla je BIljana Borzan.

Borba za jednakost u kvaliteti proizvoda

Borzan je opisala i svoju borbu za jednaku kvalitetu svih proizvoda na istoku i zapadu EU. Istraživanjem s Hrvatskom agencijom za hranu dokazala je da su proizvodi u Hrvatskoj skuplji i manje kvalitetni nego u Njemačkoj, a nakon njenog istraživanja HIPP je povukao nekvalitetnu dječju hranu s našeg tržišta. Nakon toga je postala Izvjestiteljica Europskog parlameneta za različitu kvalitetu hrane, te je nedavno usvojen novi zakon koji je stao na kraj takvoj praksi.

“Jedno od preostalih područja za koje se još treba boriti je zabrana ugrađenih kvarova u proizvode radi kojeg mi se žale naši građani. Kažu da im se uređaji pokvare odmah nakon isteka jamstva. Želim raditi na tome da se zabrane programirani kvarovi, osigura dostupnost rezervnih dijelova i uvede minimalna oznaka trajanja uređaja”, rekla je Borzan.