Politika

SDSS predao listu skrojenu prema rodnoj zastupljenosti, regionalnoj pokrivenosti i mladosti

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) predstavila je u srijedu kandidacijsku listu za predstojeće europarlamentarne izbore na kojima se bori za jedan mandat, a nositelj liste je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

“Postignemo li cilj, mi ćemo u Europi biti jedan od glasova koji će promovirati jednu od najvećih demokratskih tekovina zapadnih liberalnih demokracija – da se demokratičnost nekoga društva mjeri po tome kako se odnosi prema manjinama. Bilo prema etničkoj, vjerskoj, jezičnoj, rodnoj ili bilo kojoj manjini”, rekao je Pupovac.

Pritom je istaknuo kako se mnoge europske stranke trude na svoje liste uključiti predstavnike manjina i time doprinijeti afirmaciji manjinske tematike.

Drugi na listi je nestranački kandidat i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović, dok je treća potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

>>>Pupovac: naša je lista patriotskija od domoljubnih

Na listu su i Jugoslav Vesić, Boris Milošević, Anja Šimpraga, Dejan Mihajlović, Mirjana Oluić-Voloder, Nikola Ivanović, Tatjana Vukobratović-Spasojević, Aleksandra Ratković i Srđan Jeremić.

“Kao što je Hrvatska mala zemlja u EU i s pravom očekuje da je se tretira ravnopravno velikima, tako i u unutrašnjoj politici male zajednice, manjine i svi oni koji se osjećaju nepredstavljenima, nezastupljenima i neravnopravnima s pravom očekuju da ih se tretira ravnopravno. To je stvarni test europskih vrijednosti”

DEJAN JOVIĆ

Stvarni test europskih vrijednosti

SDSS je listu sastavljao prema kriterijima rodne zastupljenosti, regionalne pokrivenosti i da kandidati bude što mlađi. Stoga 40 posto liste čine žene, kandidati dolaze iz svih područja Hrvatske, a pripada među liste s najmlađim kandidatima, u čemu se ističe Aleksandra Ratković, učenica u riječkoj gimnaziji i tajnica u riječkom SDSS-u.

“Kao što je Hrvatska mala zemlja u EU i s pravom očekuje da je se tretira ravnopravno velikima, tako i u unutrašnjoj politici male zajednice, manjine i svi oni koji se osjećaju nepredstavljenima, nezastupljenima i neravnopravnima s pravom očekuju da ih se tretira ravnopravno. To je stvarni test europskih vrijednosti”, poručio je Jović.

Jeckov je kazala kako će SDSS u Europskom parlamentu posebnu brigu voditi o problemima netolerancije kada su u pitanju nacionalne manjine i njihovi pripadnici, ali i o netoleranciji prema ženama i najmlađima.