Biznis i ekonomijaPreporučeno

SEECEL će pospješiti ukupnu digitalnu i poduzetničku pismenost cijelog društva: Horvat

Nakon uspješno dovršenog postupka javne nabave, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je potpisan ugovor o dovršetku izgradnje Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL-a) s tvrtkama Strabag d.o.o. i Strabag Property and Facility Services d.o.o., koje će izvoditi radove. Ukupna vrijednost ugovora o izvođenju radova je 70,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a očekuje se kako bi sam objekt trebao biti u funkciji od mjeseca travnja 2020. godine, točno 7 mjeseci od početka izvođenja radova.

Ugovor su potpisali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, te ovlašteni predstavnici tvrtki zajednice ponuditelja Daniel Stepinac i Sven Müller, uz prisustvo državnih tajnika Ministarstva Nataše Mikuš Žigman te Marija Antonića.

Mario Antonić, Nataša Mikuš Žigman, Darko Horvat, Sven Müller i Daniel Stepinac

Ovime nastavljamo s razvojem koncepta uspostave centra za podršku poduzetništvu koja će se temeljiti na razvoju digitalnih kompetencija i primjene novih tehnologija za razvoj digitalnog gospodarstva. Ova je Vlada od samog početka mandata odlučno krenula u realizaciju novih, ali i završetak svih postojećih projekata i otvorenih pitanja koja postoje još iz nekih prijašnjih vremena, a do današnjeg dana su ostala nedovršena. Današnji potpis ugovora još je jedan dokaz tome i nadam se da će cijeli posao biti završen u što skorijem roku na obostrano zadovoljstvo“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.

>>>20% Hrvata misli da je gospodarstvo u dobrom stanju: Eurobarometar

Ovaj projekt za nas predstavlja veliki izazov. Zbog toga mi je posebno drago da s predstavnicima Ministarstva gospodarstva imamo vrlo kvalitetnu suradnju i uopće ne sumnjam kako ćemo ovaj posao završiti u roku te u skladu s najvišim kvalitativnim standardima. Naravno, uložit ćemo maksimalne napore da se to dogodi i prije određenog roka, jer smatramo da je to moguće i veselimo se početku radova koji bi trebali krenuti već početkom mjeseca rujna“, napomenuo je jedan od direktora Strabaga Sven Müller, s ponosom istaknuvši kako ova tvrtka posluje u Hrvatskoj već 25 godina te zapošljava oko 1.000 ljudi koji iznimno kvalitetno odrađuju svoj posao.

Centar kao one-stop shop za poduzetnike, kao i sve ostale korisnike

Puno važnije od samog dovršetka objekta jest ono što će se u njemu dešavati, naglasio je državni tajnik Antonić. „Ovdje će biti europski orijentiran centar koji će skrbiti o tome da hrvatski poduzetnici imaju aktivnu i kvalitetnu podršku, pružati im informacije o načinima kako krenuti u posao, mogućnostima financiranja, bila na nacionalnom ili europskom nivou, ali ih isto tako obučavati o novim znanjima i vještinama. Konkretno, vlasnicima poduzeća i njihovim zaposlenicima pomagat ćemo pri razvoju digitalnih alata koji su aktualni u današnjem svijetu jer vjerujemo kako će hrvatsko gospodarstvo upravo kroz proces digitalne transformacije i uvođenjem umjetne inteligencije dobiti veliki pozitivan impuls“, objasnio je Antonić.

Ministar Horvat također je naglasio kako će se na ovaj način proširiti prvotna namjena samog SEECEL-a, istaknuvši kako će se projekt prilagoditi aktualnom stanju tržišta i globalnih trendova te obuhvatiti širi spektar djelatnosti od većeg i recentnijeg značaja za gospodarstvo. “U prostorijama ove zgrade uspostavit ćemo Centar za razvoj novih tehnologija, čije će aktivnosti prvenstveno stvoriti potrebne preduvjete za implementaciju digitalnih tehnologija u poslovanje mikro, malih i srednjih poduzeća, uključujući i umjetnu inteligenciju, zatim poticati daljnju digitalnu transformaciju gospodarstva te podizati ukupnu digitalnu i poduzetničku pismenost cijelog društva“, objasnio je ministar Horvat te dodatno naglasio kako će Centar djelovati kao one-stop shop za poduzetnike, kao i za sve druge korisnike.

(Ministarstvo)