Biznis i ekonomijaPreporučeno

Šef Deutsche Banka upozorio na ‘ozbiljne posljedice’ smanjenja kamatnih stopa  

Izvršni direktor Deutsche Banka, Christian Sewing, u srijedu je upozorio da bi daljnje smanjenje kamatnih stopa za financijski sustav imalo minimalni utjecaj na ekonomiju i ozbiljne posljedice za bankarski sektor.

>>>Kupujte zlato po bilo kojoj cijeni, printat će k’o ludi: Mobius

Sewing je na konferenciji bankara rekao da investitori neće više ulagati ako će krediti biti jeftiniji za 0.10 posto. Smanjenje stope “samo bi povećalo cijenu imovine i dodatno opteretilo štediše,” rekao je. To bi pomoglo zaduženima ili onima s investicijama u imovini ali ne bi donijelo korist većini populacije.

“To dodatno dijeli društvo,” rekao je prema citatu Reutersa.

Upozorenje stiže tjedan dana prije sastanka upravnog vijeća Europske središnje banke u kojem je većina krojača smjernica sklona daljnjim monetarnim poticajima europodručja, uključujući smanjenje stope.

>>>Negativne kamatne stope: gdje, kako i zašto

U širem kontekstu, banke diljem Europe, uključujući Hrvatsku, već dugo negoduju zbog politike ECB-a koja im umanjuje profit dok potiče zaduživanje potrošača i poduzetnika po ultraniskim kamatnim stopama.

>>>Ne posuđujte novac od lihvara po kamatnim stopama od 6 i više posto

Prema podacima Europske središnje banke od svibnja, prosječna cijena zaduživanja za poduzetnike u komercijalnim bankama europodručja iznosila je 1.57%, a za domaćinstva 1.73%. Navedene stope su na početku godine, u siječnju, iznosile 1.63%, odnosno 1.82%.

>>>Otkazi, zlatni padobrani i elitna odijelca: restrukturiranje Deutsche Banka srušilo dionice za 10%