PolitikaPreporučeno

Šef Pfizera odbio svjedočiti pred EP-om | covid profiterstvo

Ursula von der Leyen i Albert Bourla; Foto: Roberto Schmidt/EC

Glavni direktor Pfizera, Albert Bourla, drugi je put zaredom odbio svjedočiti pred posebnim vijećem Europskog parlamenta koje propituje odgovor na ugrozu od bolesti COVID-19 u Europskoj uniji.

>>>Lagali su i o upalama srca | COVID-19

“Od listopadskog saslušanja mi nemamo daljnje informacije za podijeliti s Vijećem, stoga uz štovanje odbijamo poziv da ponovno razmotrimo ova pitanja,” napisao je Bourla u odgovoru na poziv.

Bourla je u listopadu izostao sa saslušanja tijekom kojeg je jedna od njegovih direktorica trpjela žestoko i uznemirujuće propitivanje zastupnika o učinkovitosti cjepiva u priječenju zaraze i tenderima o nabavi monstruoznih, više milijardi eura vrijednih količina cjepiva koje je, dijelom kroz privatno dopisivanje sa šefom Pfizera, dogovorila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

>>>Privatni razgovori o javnom tenderu za cjepiva ušli u ‘mainstream’ | covid profiterstvo

Ured europske tužiteljice 14. je listopada uslijed navedenog u kratkoj objavi naveo da je započeo istragu potencijalnog covid profiterstva, odnosno nabavke cjepiva u EU.

Kontekst

Predsjednica Pfizera za razvijena tržišta, Janine Small, u listopadu je odgovarajući na pitanja zastupnika otkrila da su navodi zdravstvenih dužnosnika, političara i dušobrižnika o tome kako cjepivo priječi zarazu fiktivni i bez temelja u zbilji, odnosno da cjepivo prije ulaska na tržište uopće nije testirano za priječenje zaraze.

>>>Covid profiterstvo (tag)

Njezino je svjedočenje na Twitteru podijelio zastupnik Nizozemske u EP-u, Robert Roos, izazivajući poslovični šok i nevjericu.

Pitanja bez odgovora

Predsjednica parlamentarnog vijeća za COVID, Kathleen Van Brempt (S&D), ovog je tjedna u izjavi za medije komentirala odluku Bourle i sugerirala nastavak pritiska.

>>>Kolakušić: nabava cjepiva u EU najveći je slučaj korupcije u povijesti | VIDEO

“Naše je vijeće osjećalo da su tijekom prijašnjeg saslušanja s predstavnicima farmaceutske industrije, na kojem je Pfizer predstavljala Janine Small, važna pitanja o naprednim sporazumima o kupnji između Europske unije i Pfizera, za koja je odgovoran glavni direktor i na koja s autoritetom može odgovoriti samo on, ostala neodgovorena,” napisala je Van Brempt.

“Kao predsjednica COVID vijeća, duboko žalim zbog odbijanja doktora Bourle da o pitanjima razgovora s članovima Paralmenta. Kao suzakonodavac u donošenju europskog proračuna, Parlament ima pravo dobiti potpunu transparentnost  o modalitetima tih troškova i preliminarnim pregovorima koji su do njih doveli.”

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Izvršno tijelo Europske unije na čelu s predsjednicom Urusulom von der Leyen, u jeku je pandemije osmislilo sustav covid potvrda i propusnica, uvjetujući život, rad i temeljnu slobodu kretanja Unijom cijepljenjem ili postojanim testiranjem na COVID.

Glavni je povod za provedbu strategije bila netočna tvrdnja da cjepiva priječe zarazu.

>>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo

Brojne su članice, uključujući Hrvatsku, kroz nadnacionalne sporazume naručile i platile goleme količine cjepiva koje propada.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Politico

Comments (1)

  1. […] >>>Šef Pfizera odbio svjedočiti pred EP-om | covid profiterstvo […]

Comments are closed.