Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Seizmički pucanj upozorenja’: Rusija uskratila plin manje i više ovisnoj Poljskoj i Bugarskoj

Foto: Thawt Hawthje

Ruski energetski titan Gazprom u srijedu je uskratio opskrbu prirodnim plinom Poljskoj i Bugarskoj u velikoj i značajnoj eskalaciji ruskom invazijom na Ukrajinu potaknutog, kolateralnog gospodarskog rata sa Zapadom.

Prvo uskraćivanje isporuke dvjema članicama Europske unije stiže nakon što su one nametnule sankcije ruskim pojedincima i tvrtkama.

>>>Putin donio ukaz o plaćanju plina rubljima, otvorio put kolosalnoj energetskoj krizi

Poljska je gorljiv politički protivnik i kritičar Moskve, njezina glavna plinska kompanija, PGNiG, čiji ugovor s Rusijom završava s krajem ove godine, jedna je od tvrtki koje su rekle da ne pristaju na plaćanje energenta u ruskim rubljima, što je od “neprijateljski ustrojenih” nacija zatražio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rusija u aktualnom trenutku namiruje oko 50% poljskih potreba za plinom.

Poljsko ministarstvo za klimu i okoliš u izjavi je reklo da su zalihe energenata osigurane i da neće biti potrebe za posezanjem u pričuve ili redukcije prema potrošačima.

Seizmički pucanj upozorenja

Gazprom je istovjetnu uskratu opskrbe primijenio na Bugarsku čiji ugovori također istječu s krajem godine.

>>>Petrokemija zatražila ustezanje od paušalnih i štetnih procjena | rat u Ukrajini

Bugarska je pritom u teškoj ovisnosti i uvozom iz Rusije namiruje više od 90% svojih potreba za prirodnim plinom.

“Ovo je seizmički pucanj upozorenja iz Rusije,” komentirao je Tom Marzec-Manser, analitičar tvrtke za prikupljanje podataka i obavještavanje o tržištu ICIS. “Poljska je proturuski i protgazpromski stav imala godinama, što nije slučaj s Bugarskom. Gledati kako je Bugarska također odsječena prilično je značajan događaj po sebi,” dodao je.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

Bugarski regulator tržišta energentima još je lani u listopadu odobrio povećanje veleprodajne cijene prirodnog plina za 36.2%, otkad su inflacijski pritisci na europskom tržištu odletjeli u nebo.

Trgovci plinom na nizozemskom tržištu bilježe da se referentna cijena plina u utorak ususret zatvaranju trgovine propela za 5.4% za ugovore u svibnju i kotirala na 98.20 eura (MWh).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] je prošloga tjedna zaustavila isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj nakon što su dvije zemlje odbile zahtjev za plaćanje energenata u ruskim rubljima. Poljska još […]

Comments are closed.