PreporučenoTech

Semaglutid povećava rizik od gubitka vida | istraživanje

Pacijenti koji koriste izrazito popularne lijekove za dijabetes i pretilost mogu imati povećani rizik od gubitka vida, pokazali su rezultati u srijedu objavljenog istraživanja.

Lijekovi Wegovy, Ozempic i Rybelsus danskog proizvođača Novo Nordiska redom su temeljeni na aktivnom sastojku semaglutidu, glukagonu sličnom peptidu-1 koji djeluje kao agonist GLP-1 receptora.

Istraživanje je utvrdilo da je 8.9% osoba s dijabetesom tipa 2 koje su koristile neku od terapija temeljenih na semaglutidu iskusilo nearteritičku prednju ishemijsku optičku neuropatiju (NAION, za detalje vidi HeMed), odnosno gubitak vida.

Učestalost NAION-a u kontrolnoj skupini čiji su dionici koristile alternativne lijekove bila je 1.8%.

Među onima kojima je propisan semaglutid za prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost, stopa bolesti oka bila je 6.7%, dok je za one koji su primali druge vrste lijekova za istu svrhu iznosila 0.8%.

Istraživanje, objavljeno u žurnalu JAMA Ophthalmology, provedeno je kroz 36 mjeseci na uzorku od 710 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 i 979 osoba koje su lijekove uzimale kako bi smanjile tjelesnu težinu.

Autori rezimiraju da je korištenje semaglutida bilo povezano s više od četiri puta većim rizikom od NAION-a u onih koji ga primaju zbog dijabetesa i više od sedam puta kod osoba koje ga uzimaju zbog pretilosti.

Novo Nordisk neposredno je umanjio značaj istraživanja uz tvrdnju da je metodologija bila manjkava.

“U cjelini, podaci objavljeni u studiji nisu dostatni za utvrđivanje uzročne povezanosti između upotrebe agonista GLP-1 receptora i NAION-a,” napisali su iz tvrtke u odgovoru na upit Reutersa.

Graham McGeown s Kraljičinog sveučilišta u Belfastu koji proučava dijabetičke bolesti oka, ali nije sudjelovao u istraživanju, s druge strane drži da je ono provedeno “na visokoj razini kvalitete i… sugerira povezanost između liječenja semaglutidom i jednog oblika optičke neuropatije opasne po vid.”

“S obzirom na brzi porast upotrebe semaglutida i njegovo moguće licenciranje za niz problema osim pretilosti i dijabetesa tipa 2, ovo pitanje zaslužuje daljnje proučavanje, ali moguće nuspojave lijeka uvijek treba uravnotežiti s izglednim dobrobitima,” komentirao je McGeown.


Povezane vijesti

Comment here